Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на

...
Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на
Коментари Харесай

Киев: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ

Украинското министерство на защитата съобщи, че Русия приготвя реплика на сериозен случай в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ за да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, съобщи Ройтерс.


Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а регионът ѝ неведнъж беше подлаган на обстрел, за който двете страни се упрекваха взаимно.


Главното ръководство за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на защитата уточни, че съветските сили скоро ще обстрелват централата и след това ще разгласят, че има приключване на радиация. Това би провокирало интернационално следствие, по време на което всевъзможни бойни дейности биха били прекъснати.

 

В известието на ГУР, което беше поместено в обществената мрежа Телеграм, не бяха показани никакви доказателства. В него се добавя, че Русия е попречила на плануваната ротация на инспекторите на Международната организация за атомна сила (МААЕ), ситуирани в централата.

 

МААЕ, която постоянно разгласява сводки за обстановката към централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци описаха, че съветските сили укрепват отбранителните си позиции във и към централата в очакване на контранастъплението.

 

През октомври 2022 година украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада да предизвести Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на просторен регион. Съоръжението не беше разрушено.

 

През февруари Русия съобщи, че Украйна има намерение да провежда нуклеарен случай на територията си, за който да упрекна Москва.

Русия неведнъж е упреквала Киев в подготовка на интервенции " под подправен байрак " с неконвенционални оръжия посредством потребление на биологични и радиоактивни материали. Такова нахлуване до момента не е имало.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР