Украинският съд осъди руския сержант Вадим Шишимарин на доживотен затвор

...
Украинският съд осъди руския сержант Вадим Шишимарин на доживотен затвор
Коментари Харесай

За военно престъпление: Руски сержант с доживотна присъда от съда в Украйна


Украинският съд осъди съветския сержант Вадим Шишимарин на пожизнен затвор за военни закононарушения в първите дни на нашествието, оповестява Би Би Си.

21-годишният Шишимарин беше упрекнат за убийството на 62-годишния граждански жител Олександър Шелипов край сумското село Чупахивка на 28 февруари.

Плененият съветски военнослужещ от Иркутск се призна за отговорен, че е прострелял Шелипов, само че означи, че е работил по заповед и помоли вдовицата му за амнистия.
Снимка: EPA

Според прокурорите Шишимарин е командвал поделение в танкова дивизия, когато на 28 февруари тяхната колона е бил атакувана. Той и други четирима съветски военнослужещи откраднали кола и до момента в който пътували покрай село Чупаховка, срещнали 62-годишен мъж с велосипед, който говорел по мобилния си телефон.

Шишимарин и спътниците му се изплашили, че той ще издаде тяхното наличие на украинските сили. Сержантът получил заповед да простреля мъжа, което направил със своя калашник през прозореца на колата, оповестява „ Ройтерс “.

Русия отхвърля нейни военни да са правили убийства на цивилни в Украйна, до момента в който Киев твърди, че окупационните сили са направили над 11 000 закононарушения.

Кремъл заяви по-рано денем, че е угрижен за ориста на Шишимарин и ще тръси способи да го отбрани.

Говорителят на съветския президент – Дмитрий Песков, обаче означи, че сега „ Русия няма потенциал да отбрани персонално ползите на военнослужещия “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР