Зеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООН

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери да покажат единство
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери да покажат единство пред лицето на продължаващата „агресия“ на Русия в Украйна, като каза пред Общото събрание на ООН (ОС на ООН) че Москва „въоръжава“ храната и енергията.

Говорейки от централата на ООН в Ню Йорк за първи път от избухването на конфликта миналата година, Зеленски във вторник описа руската инвазия в Украйна като екзистенциална заплаха за глобалния ред, подобна на ядрените оръжия.

< h2 class="more-on__heading">Продължавайте да четете списък от 3 елемента. Общото събрание на ООН: Могат ли лидерите да спасят целите за устойчиво развитие?Шест незабравими момента от Общото събрание на ООНБайдън призовава Съвета за сигурност на ООН да упълномощаване на международна мисия в Хаитикрай на списъка

„Трябва да действаме обединени, за да победим агресора и да съсредоточим всичките си способности и енергия за справяне с тези предизвикателства“, каза той на английски. „Необходимо е нашето единство, за да сме сигурни, че [подобна] агресия няма да [се случи] отново.“

Зеленски разкритикува Москва за това, което той каза, че е „опит да се въоръжи недостигът на храна на [глобалния] пазар в замяна на признаване на някои, ако не и всички, завзети територии“.

Той също така обвини Русия в извършване на геноцид чрез отвличане на украински деца и каза, че Киев работи по

подготовката на световна мирна среща.

Войната в Украйна зае основно място в първия ден от общия дебат на високо ниво в ООН, като няколко световни лидери обещаха да продължат да подкрепят Киев по време на най-гледаното събитие от годишния календар на ООН.


Съединените щати и техните съюзници са предоставили хуманитарна помощ и помощ за сигурност на Украйна на стойност милиарди долари, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в страната през февруари 2022 г.

На Общото събрание на ООН във вторник сутринта президентът на САЩ Джо Байдън – който ще се срещне със Зеленски по-късно тази седмица в Белия дом – каза на други лидери, че „Русия вярва, че светът ще се измори и ще й позволи да жестоко прояви Украйна без последствия“.

„Ако позволим Украйна да бъде разделена, сигурна ли е независимостта на която и да е нация?“ Попита Байдън по време на речта си на Общото събрание на ООН, предизвиквайки аплодисменти, когато каза, че САЩ и техните съюзници ще застанат до Украйна в нейната битка.

„Русия само носи отговорност за тази война“, каза той. „Само Русия има силата да прекрати тази война незабавно.“

Обръщението на Байдън на годишната среща беше централното събитие на тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави и лидерите на Израел и Бразилия.

Президентът демократ превърна обединяването на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ компонент от външната политика на неговата администрация на фона на критики от някои републикански законодатели относно обхвата и цената на тази помощ за Киев.


Повече от 140 държавни глави и правителствени министри участват в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН тази седмица, която предлага възможност на страните да представят въпроси от особена загриженост в поредица от публични изказвания на живо.

Личното присъствие стабилно се възстанови след пандемията COVID-19, която принуди лидерите преди три години да изпращат предварително записани видео съобщения поради предпазни мерки. ООН се състои от 193 държави-членки.

Очаква се Зеленски също да говори на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна в сряда, което може да го постави на една маса с руския външен министър Сергей Лавров.

След това украинският лидер ще пътува до Вашингтон, окръг Колумбия, в четвъртък, за да се срещне с Байдън. Той също така ще посети Капитолия на САЩ, където законодателите са изправени пред краен срок 30 септември за приемане на законопроект за федералните разходи, който ще включва допълнителна помощ за неговата разкъсана от война страна.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери миналата седмица, че вярва, че Зеленски „очаква с нетърпение“ да посети лидерите на Конгреса, „за да изложи аргументи“ за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна.

Междувременно, в интервю за информационната агенция Ройтерс в кулоарите на Общото събрание на ООН, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че Украйна спешно се нуждае от противовъздушна отбрана, включително боеприпаси и резервни части.

Столтенберг каза, че конфликтът е „война на изтощение“, но не и задънена улица, предвид печалбите, които Украйна постигна с контранастъплението, което започна през юни, за да се опита да си върне територия, окупирана от руските сили.

„Ако искаме край на войната, ако искаме справедлив и траен мир, тогава военната подкрепа за Украйна е правилният път“, каза шефът на НАТО. „Украйна се нуждае от много различни видове подкрепа.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg