Украинският президент Володимир Зеленски предупреди вчера, че ако страната му

...
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди вчера, че ако страната му
Коментари Харесай

Зеленски от Украйна: Всяка руска победа може да бъде опасна

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести през вчерашния ден, че в случай че страната му не завоюва продължителна борба в основен източен град , Русия може да набере интернационална поддръжка за съглашение, което би могло да изиска от Украйна да направи неприемливи взаимни отстъпки . Той също по този начин предложения водача на Китай, който от дълго време е в съюз с Русия, да го посети персонално.

По думи на Зеленски, в случай че Бахмут падне в ръцете на съветските сили , техният президент Владимир Путин ще „ продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай и на Иран “ .

„ Ако той усети малко кръв, а точно – в случай че усети, че сме слаби, ще окаже доста огромен напън, “, разяснява още украинският водач по време на извънредно изявление за „ Associated Press “ . Той беседва с медията на борда на трен, който направи обиколка из цяла Украйна, в градове, намиращи се наоколо до най-ожесточените бойни дейности, както и в други, където силите на страната му сполучливо са отблъснали съветската инвазия. „ Associated Press “ е първата новинарска организация, която пътува със Зеленски от началото на войната, която стартира доскоро повече от година. Оттогава насам Украйна подкрепяна от огромна част от Запада , изненада света със силата на съпротивата си с рещу по-многобройната и по-добре оборудвана съветска войска. Украинските сили удържаха на щурма над столицата си Киев и изтласкаха Русия от други стратегически значими региони.

С навлизането на войната във втората й година Зеленски се концентрира върху поддържането на висока мотивация както в армията, по този начин и измежду украинското население като цяло, изключително измежду милионите хора, избягали в чужбина, и тези, които живеят в условен комфорт и сигурност надалеч от фронтовата линия. Лидерът също по този начин е наясно, че триумфът на страната му значително се дължи на вълните от интернационална военна поддръжка , изключително от страна на Съединени американски щати и Западна Европа .

Въпреки това някои високопоставени лица от Съединени американски щати, в това число републиканецът Доналд Тръмп , някогашен американски президент и сегашен претендент за президентския пост през 2024 година, слагат под въпрос дали Вашингтон би трябвало да продължи да доставя Украйна с военна помощ в размер на милиарди долари . Вероятният републикански конкурент на Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис , също изрази позиция, че отбраната на Украйна в „ териториалния спор “ с Русия не е важен приоритет на националната сигурност на страната.

По-късно той отдръпна това свое изказване, откакто се сблъска с остри рецензии, отправени от други политици. Зеленски не загатна съответно имената на Тръмп или на други републикански политици – фигури, с които евентуално ще му се наложи да води дълги и безапелационни полемики, в случай че те завоюват изборите през 2024 година, само че показа, че се притеснява, че войната може да бъде повлияна от смяната на политическите сили във Вашингтон .

Коментарите на Зеленски , отправени по време на изявлението, са самопризнание , че евентуалната загуба на седеммесечната борба за Бахмут – най-дългата във войната до момента, ще бъде по-скоро „ скъпо политическо проваляне “ , в сравнение с тактическо. Той предвижда, че натискът от провалянето ще пристигна бързо , както от интернационалната общественост, по този начин и от жителите в личната му страна.

„ Нашето общество ще се почувства изтощено. Нашето общество ще ме притисне да направя компромис, “, добави президентът, като разясни, че досега не е усетил този напън. Това се дължи на обстоятелството, че интернационалната общественост значително се е обединила към Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари 2022 година През последните месеци значително международни водачи посетиха персонално Зеленски в Украйна , като множеството от тях пътуваха с влакове, сходни на тези, които той употребява, с цел да обикаля страната. В изявлението си за „ Associated Press “ Зеленски насочи покана и към един незабравим и стратегически значим водач, който досега не е подхванал това пътешестване – китайския президент Си Дзинпин .

„ Готови сме да го забележим тук. Искам да беседвам с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война, само че през цялата тази година, повече от една година, не съм имал “, разгласи Зеленски.

Китай , за който се знае, че е стопански привързан и политически благоразположен към Русия в продължение на доста десетилетия, даде на Путин дипломатическо прикритие , приемайки публична позиция на неутралитет във войната. Миналата седмица Си Дзинпин посети Путин в Русия, което накара доста хора да считат, че Пекин може би е подготвен да даде на Москва оръжия и муниции, от които тя се нуждае, с цел да попълни изчерпаните си ресурси. Въпреки тези упования обаче пътуването му приключи без такова изказване. Няколко дни по-късно Путин разгласи, че ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, който е страна, прилежаща на Русия. Тогава Зеленски допусна, че ходът на Путин има за цел да отвлече вниманието от тематиката за Китай.

Президентът показа, че е сега най-сериозният въпрос , който стои над войната, а точно по какъв начин ще завърши тя . Той обаче изрази убеденост, че нацията му ще надделее посредством поредност от „ дребни победи “ и „ дребни стъпки “ против „ една доста огромна страна, огромен зложелател и огромна войска “ , само че войска, която по думите му се състои от хора „ с дребни сърца “ . Що се отнася до самата Украйна, водачът призна, че войната е трансформирала жителите, само че в последна сметка е направила обществото по-силно .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР