Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че дългоочакваната контраофанзива на страната

...
Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че дългоочакваната контраофанзива на страната
Коментари Харесай

Кажете това на Путин: Зеленски обяви, че украинската контраофанзива е започнала

Украинският президент Володимир Зеленски удостовери, че дълго чаканата контраатака на страната му против Русия е почнала.

" Провеждат се контранастъпателни и отбранителни дейности ", съобщи той в събота без да дава повече детайлности за интервенцията.

Само ден по-рано съветският водач Владимир Путин изрази мнение, че дълго чаканата контраатака на Украйна е почнала. Той насочи това изказване във видеоинтервю, оповестено в Telegram.

Зеленски дефинира думите на Путин като " забавни " и съобщи: " Важно е Русия постоянно да усеща това: че не им остава доста време ".Той уточни, че украинските военни командири са позитивно настроени и добави: " Кажете това на Путин ".

Новината идва малко, откакто стана ясно, че украинските сили са постигнали нов прогрес по част от фронтовата линия край Бахмут и са напреднали с до 1400 метра в някои сектори наоколо до източния град.

Постижението е следващо за Киев, откогато частната наемническа формация " Вагнер " изтегли бойците си от региона при започване на месеца.

" Опитваме се... да нанасяме удари по врага, правим контраатаки. Успяхме да напреднем с до 1400 метра на разнообразни сектори от фронта ", съобщи представителят на източното военно командване.

Официалният им представител Серхий Черевати съобщи, че самите съветски сили се пробват да контраатакуват, само че без триумф. По думите му украинските сили са нанесли тежки провали на съветските бойци и са унищожили военна техника в региона.

През последната седмица и Москва, и Киев оповестяват за тежки боеве в Украйна. По информация на английското министерство на отбрната, украинската войска съумява да проникне през първите линии на съветската защита в някои региони на страната, само че прогрес на Киев към този момент е муден.

Междувременно съветските въздушни офанзиви против цивилни не престават. Рано в събота Русия изстреля ракети и дронове по цели в Украйна. В резултат на офанзивите са убити трима цивилни в Одеса. При нападенията е умрял и 29-годишен юноша в североизточната Харковска област.

Военновъздушните сили оповестяват, че в офанзивите са взели участие 8 ракети, изстрелвани от земята, и 35 дрона. Подразделенията за противовъздушна защита са съумели да смъкват 20 от тях, както и две крилати ракети.

" В резултат на въздушната офанзива парчета от един от безпилотните самолети паднаха върху жилище на висок етаж, което провокира пожар ", съобщи говорителката на южното военно командване Наталия Хуменюк за офанзивата в Одеса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР