Украинският олиграх Виктор Медведчук, кум на руския президент Владимир Путин,

...
Украинският олиграх Виктор Медведчук, кум на руския президент Владимир Путин,
Коментари Харесай

Кумът на Путин има имоти за €19 млн. по българското Черноморие

Украинският олиграх Виктор Медведчук, кум на съветския президент Владимир Путин, има недвижими парцели на стойност към 19 млн. евро по българското Черноморие, оповестява в свое следствие изданието .

По документи собствеността е на името на пет компании, регистрирани в България, които са собственост на фамилията на Медведчук. А парцелите са ваканционни парцели и аграрни земи, всички намиращи се в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево. Край Ахелой кумът на Путин има три парцела, съгласно картите, оповестени от онлайн изданието. Друга негова благосъстоятелност е покрай къмпинг Юг, намиращ се на към 3 км от Лозенец, община Царево.  

Според следствието, Медведчук е купил посредством фирмите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 година - 2 години откакто напуща авторитетен пост в администрацията на парвия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия правосъден съвет на Украйна, който има директна роля в кариерното развиване на съдиите.

За пазаруването на недвижимите собствености Медведчук е вложил в петте регистрирани у нас компании капитал в размер на 37 милиона лв. - към 19 милиона евро по настоящия курс. Става дума за фирмите " Пърфект Ленд Пропъртиз ", " Анаптиксис Дивелопмънт ", " Ескафеас Кънстракшънс ", " Хр. Атанасио Кънстракшънс " и " Дивелопмънтс ", " Политими Джиа Пропъртиз ". Всички те са учредени за покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими парцели.

Фирмите имат комплицирана конструкция на собствеността, която през Кипър води към Украйна. Краен притежател на тези компании в българските регистри е записана брачната половинка на Медведчук - ТВ водещата Оксана Марченко. Изданието напомня, че през 2018 година украинският олигарх е признал, че е бил заставен да оформи някакъв бизнес на брачната половинка си за отбягване на американските наказания, наложени по отношение на него през 2014-а.

За това, че упоменатите компании са следени от фамилията на Медведчук е станало известно през 2020 година, защото след избирането му за народен представител през 2019-а той е бил длъжен за подаде електронна имуществена декларация. 

Bihus.Info акцентира, че данните от имотния указател в България са му били предоставени с помощта на компанията Schmidt & Schmidt, която оказва помощ на публицисти да откриват информации в задгранични бази данни.

Изданието добавя, че има удостоверение, че фамилията на Медведчук има една от най-скъпите яхти в света - Royal Romance, струваща $200 млн., посредством офшорната компания Fregata Marine Ltd (регистрирана на Маршаловите острови). Яхтата била издигната за него през 2015 година

И яхтата, и парцелите по българското крайбрежие отсъстват от декларацията на Медведчук.

Bihus.Info добавя, че наскоро програмата  " Схемы " е разкрила, че фамилията на кума на Путин има дялове в украинските ТВ канали 1+1, 2+2 и ТЕТ, където главен акционер е различен олигарх - Игор Коломойски. Медведчук е сътрудник с Коломойски също в енергийни предприятия, металургични фабрики и ред други компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР