Украинският кризисен център в Добрич, който се помещава в Народно

...
Украинският кризисен център в Добрич, който се помещава в Народно
Коментари Харесай

Украинският кризисен център в Добрич може да затвори врати

" Украинският спешен център в Добрич, който се обитава в Народно читалище „ Йордан Йовков - 1870 година “ и от 1-ви март насам е оказал помощ на над 300 бежанци от войната, може да затвори порти ", сподели Олена Димитрова , негов координатор и ръководител на Българо-украинското сдружение „ Добруджа - Украйна “.

Причината е, че идната седмица Димитрова стартира сезонна работа , с която ще бъде ангажирана до края на септември, а няма кой да поеме нейната служба. Има украински жители, които демонстрират предпочитание да оказват помощ, само че за по 3-4 часа дневно.

" Нужен е един човек, който да координира активността на центъра и да владее и български, и украински език, с цел да може да поддържа контакт както с бежанците, по този начин и с донорите и представителите на институции ", споделя тя.

„ Помогнахме на голям брой хора - освен на такива, които са пристигнали в центъра и са получили храна . Помогнахме с съвещания. Обаждаха ми се ужасно доста украински жители, които насочвах по какъв начин да се измъкнат, да минат през границите и към кои доброволчески организации да се извърнат “, изясни Олена Димитрова.

„ Водили сме потърпевши в болница, родители с дребни деца - в поликлиника. Помагали сме с оформянето на документи и с какво ли още не “, добави тя. Според нея спешният център би трябвало да продължи да работи, за предпочитане на същото място. " Вече имаме контакти с донори и доброволци, които са привикнали с мястото, украинските жители - също ", сподели Димитрова.

Тя е изпратила писма до Областната администрация и Община Добрич с молба да оказват помощ за намирането на нов координатор. От Община Добрич дадоха отговор за Българска телеграфна агенция, че ще продължат да спомагат за съществуването на спешния център и че се планува сключването на контракт с лице, говорещо съветски или украински, което да оказва помощ при настаняване и регистрация на жителите от Украйна. 

Олена Димитрова още веднъж прикани жители, неправителствени организации и институции да работят дружно в помощ на украинците, тъй като " казусът е толкоз огромен, че никой поотделно не може да се оправи с него ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР