Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно

...
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно
Коментари Харесай

Украйна проби руската отбрана в Херсон и Луганск

Украинските войски са пробили съветските позиции на река Днепър североизточно от Херсон - стратегически град в Южна Украйна, следен от Русия.

За настъплението разкриха съветски военни и съветски публични лица, ситуирани в района. Те оповестяват за мощен съветски защитителен огън, цитира news.bg.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че " има нови освободени селища в няколко района ".

На изток украинските сили пък навлязоха в следената от Русия Луганска област, напомня Би Би Си.

Във вечерното си послание към нацията президентът Зеленски съобщи, че " яростните боеве не престават в доста региони ", само че не даде детайлности.

В събота неговите сили си върнаха значимия основен град Лиман в източната част на страната, ситуиран покрай границата с Луганска област. Руските военни бяха трансформирали Лиман в логистична база.

Пълномощните сили на Русия в Луганск обявиха, че украинските войски са навлезли на няколко километра в Луганска област. Съобщенията сочат, че украинците се придвижват към следените от Русия градове Кремена и Сватове в Луганск.

На юг Владимир Салдо, съветският водач в Херсон, съобщи, че украинските сили са пробили край Дудчани, град на Днепър на към 30 км южно от предходната фронтова линия. Реката се назовава Днипро от украинците.

" Има селища, които са окупирани от украинските сили ", сподели Владимир Салдо. Според някои съветски известия украинците към този момент са завладяли Дудчани.

Говорителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков съобщи, че " численото предимство " на украинските танкове е " забило бездънен чеп " южно от Золота Балка, село, при което бележеше предходната фронтова линия на Днепър. Той твърди, че в тези боеве руснаците са умъртвили към 130 украински бойци.

Според Владимир Салдо два украински батальона са се пробвали да доближат до водноелектрическата централа " Каховка ", на към 70 км източно от Херсон. Електроцентралата се намира в пристанищния град Нова Каховка.

Украинското нахлуване е ориентирано към линиите за доставяне на близо 25 000 съветски бойци на западния бряг на Днепър, напомня " Ройтерс ".

От северозападната страна на Херсонския фронт украинската артилерия е нанесла съществени вреди на Антонивския мост, който е жизненоважна връзка за съветските сили в града.

Херсон и Луганск са измежду четирите района, които съветският президент Владимир Путин разгласи за част от Русия след така наречен референдуми, наказани като подправени от Киев и западните му съдружници. Русия не управлява напълно нито един от четирите района, които анексира.

Военният поврат за Русия пристигна единствено часове след декларацията на Путин от петък и огромния концерт на Червения площад в Москва в чест на териториалната анексия на четирите украински области.

Киев се закле да си върне всички територии, анексирани от Русия, в това число Крим, завзет от съветските войски през 2014 година

Руското министерство на защитата съобщи, че резервистите, призовани в армията според заповедта на Путин за готовност от предишния месец, в този момент минават интензивна бойна подготовка в следените от Русия Луганска и Донецка област. Кремъл възнамерява да призове към 300 000 резервисти.

Неофициални източници настояват, че Путин мисли да свика под армията над 1 млн. души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР