Украинските въоръжени сили заявиха, че Русия е изтеглила някои свои

...
Украинските въоръжени сили заявиха, че Русия е изтеглила някои свои
Коментари Харесай

Украинската армия твърди, че Русия изтегля войски от градове по Днепър и че стреля с празни ракети

Украинските въоръжени сили обявиха, че Русия е изтеглила някои свои войски от градовете по поречието на река Днепър против град Херсон, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Военни представиле оповестиха също по този начин, че за илюзия на Противовъздушна отбрана Русия стреля с ракети, които могат да носят нуклеарни бойни глави.  

Това е първото публично украинско известие за съветско евакуиране от главната фронтова линия в южната част на страната. В изказването не се дават детайлности и не се загатва дали украински сили са прекосили Днепър. Украински чиновници също по този начин подчертаха, че Русия е засилила обстрела през реката.

Украинският общоприет щаб заяви в своята всекидневна сводка, че е намалял броят на съветските военни и въоръжение в град Олешки. Той се намира покрай Херсон на следения от Русия бряг на Днепър.

" Вражеските войски се отдръпнаха от някои обитаеми места в Херсонска област и се разпръснаха в гори по протежението на автомагистралата Олешки-Гола Пристан ", сподели украинският общоприет щаб. " Основната част от войските е формирана от мобилизирани военнослужещи ", добави той. По думите на щаба това демонстрира, че най-добре подготвените професионални бойци на Москва към този момент са се изтеглили от региона. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери достоверността на тази информация.

След като се отдръпна от южната част на страната през ноември, Москва концентрира силите си в сектор от фронтовата линия покрай град Бахмут в Източна Украйна. Смята се, че там всекидневно умират стотици военни в някои от най-кръвопролитните сражения на спора и нито една от страните не е съумяла да реализира забележителен прогрес. Украинските въоръжени сили оповестиха за тежък артилерийски обстрел в редица градове на фронтовата линия в района. " Анализираме желанията на окупаторите и приготвяме контрамерки - по-сериозни контрамерки от актуалните ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В същото време украински военни оповестиха, че са разкрили в Западна Украйна парчета от изстреляни от Русия ракети, способни да придвижват нуклеарни бойни глави, и че главната им цел е била да отвличат вниманието на системите за противовъздушна защита, съобщи Ройтерс.

Никола Данилюк, представител на изследователското звено на украинските въоръжени сили, съобщи през днешния ден по време на брифинг, че фрагменти от ракети, паднали в региона към западните градове Лвов и Хмелницки на 31 октомври, са били разпознати като елементи от крилати ракети " Х-55 ".

" Х-55 " е създадена от Съветския съюз през 70-те години на предишния век за потребление против стратегически цели. Предназначена е най-вече за носенето на нуклеарни бойни глави и за изстрелване от самолети-бомбардировачи.

Крилатите ракети " Х-55 " не са били употребявани в Украйна преди 31 октомври, удостовери представителят на украинските сили.

" Уникалното на откритите ракети се състои в това, че те са оборудвани с празни бойни глави ", сподели Данилюк. Въпреки това ракетата съставлява известна заплаха поради кинетичната си сила и горивото. " Доказателство за това е удар на ракета " Х-55 " в жилищна постройка ", посочи той.

Намерените парчета са били изследвани. Тестът не е посочил необикновени равнища на радиоактивност, съобщи Данилюк. " Това демонстрира, че не е имало контакт (на ракетата) с нуклеарни детайли ", добави той.

" Можем да заявим, че изстрелването на тези ракети има за цел да отвлече вниманието на системите за противовъздушна защита на Украйна и да ги изтощи, до момента в който актуалните съветски ракети се изстрелват по обекти от сериозната инфраструктура ", заключи Данилюк.

Украинският представител разкри, че всички открити досега ракети " Х-55 " са били с изтрити серийни номера.

Също през днешния ден се разбра за извършена поредна замяна на военнопленници сред двете страни. Министерството на защитата на Русия заяви, че Украйна му е предала над 50 пленени съветски военнослужещи.

По-рано ръководителят на назначената от Русия администрация на отчасти окупираната украинска Донецка област сподели, че Москва и Киев ще си разменят по 50 военнопленници.

Освободените военнослужещи ще бъдат превозени със аероплан до Москва за медицински прегледи и рехабилитация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР