Украинските сили са отвоювали днес селища по западния бряг на

...
Украинските сили са отвоювали днес селища по западния бряг на
Коментари Харесай

Украйнските сили напредват на юг

Украинските сили са отвоювали през днешния ден селища по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, а съветските сили са били принудени да правят отстъпка територии по втори огромен фронт единствено дни откакто оповестиха анексирането им, съобщи Ройтерс.

Мащабите на украинския прогрес към този момент не са доказани, а Киев резервира съвсем цялостно безмълвие за обстановката в региона. Руски военни блогъри обаче оповестиха за украинско танково нахлуване на десетки километри във вътрешността в територията по западния бряг на реката.

В един от редките случаи, в които украински представител се изрича за обстановката на терен, Антон Герашченко, консултант на вътрешното министерство, качи в интернет видео на украински боец, развяващ националното знаме в село Золотая Балка в Херсонска област.



Роб Лий, старши откривател в мозъчния концерн Институт за проучване на външната политика, цитира съветски блогъри, които споделят, че съветските сили са се изтеглили до Дудчани - друго село в Херсонска област, което е на 40 км надолу по течението от мястото, където за последно са се сражавали с украинските войски ден по-рано.

Украинската контраатака по течението на река Днепър може да хване в капан хиляди съветски бойци, отрязани от снабдителните си линии. Реката е доста необятна, а Украйна към този момент е разрушила главните мостове по нея.

Украинското оперативно командване " Юг " в утринната си сводка през днешния ден не разяснява в елементи обстановката в северната част на Херсонска област, а се ограничи до известието, че има частични триумфи, съобщи Би Би Си.

Украинските военни молят също по този начин украинските интернет платформи и консуматори да не разгласяват никаква информация за хода на контраофанзивата, даже в случай че тя постъпва от надеждни източници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР