Украинските сили нанесоха ново значително поражение на Русия и освободиха

...
Украинските сили нанесоха ново значително поражение на Русия и освободиха
Коментари Харесай

ISW: Русия продължава да губи на фронта в Украйна

Украинските сили нанесоха ново доста проваляне на Русия и освободиха Лиман, Донецка област, на 1 октомври . Руското министерство на защитата (МО) разгласи изтеглянето на съветските войски от Лиман на по-изгодни позиции, с цел да избегне " опасността от обграждане " в обитаемото място.

Кадри в обществените медии и украински военни потвърдиха, че украинските сили са влезнали в Лиман и евентуално ще разчистят селището от 1 октомври.

Руското осведомително пространство - формирано от кремълски пропагандисти, специалисти и военни репортери - записва провалянето като резултат от неспособността на съветското военно командване да изпрати навреме подкрепления, като в същото време намерено подлага на критика повтарящите се бюрократични провали по време на мобилизацията.

Това написа в постоянната сводка на Института за проучване на войната (ISW).
 Украинските войски са на входа на Лиман
Украинските войски са на входа на Лиман

Около 5000 руснаци са обкръжени

Руските коментатори преобладаващо показаха очакванията си, че частичната готовност ще генерира задоволително мощ, с цел да възобнови настъпателните интервенции и да си върне самодейността. Чеченският водач Рамзан Кадиров, явно унищожен от провалянето в Лиман, прикани Русия да продължи да се бори за " освобождение " на четирите анексирани територии с всички налични средства, в това число нуклеарни оръжия с ниска мощ.

Изказванията на Кадиров са сходни на неорганизираните и постоянно хиперболични изявления на военните репортери , които приканват Кремъл да продължи войната в Украйна, а апелът му за потребление на нуклеарни оръжия не беше внушителен за дискурса в съветското осведомително пространство. Руските федерални телевизионни канали и ултра-ястребови милблогъри постоянно разискват съветския нуклеарен капацитет като част от напъните си да разпалят патриотични настроения измежду съветската вътрешна аудитория и изказването на Кадиров не беше изключително удивително в този подтекст.
 Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие
Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие

Пригожин поддържа Кадиров в офанзивите му против военните

Призивът на Кадиров за потребление на тактически нуклеарни оръжия евентуално е несъответстващ с настояванията му за продължение на " специфичната военна интервенция " за слагане на повече украинска територия под съветски надзор. Руската войска в настоящето си положение е съвсем несъмнено неспособна да работи на нуклеарно полесражение, макар че разполага с нужното съоръжение и исторически е обучавала своите елементи да го вършат. Хаотичното скупчване на изтощени договорни бойци, небрежно мобилизирани резервисти, наборници и наемници, които сега съставляват съветските сухопътни сили, не може да действа в нуклеарна среда. По този метод всевъзможни зони, наранени от съветски тактически нуклеарни оръжия, ще бъдат непроходими за руснаците, което евентуално ще попречи на съветския прогрес. Това основание е различен фактор, който понижава вероятността от потребление на съветски тактически нуклеарни оръжия.

За неуспехите към Лиман Кадиров упрекна командващия Централния боен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин. Атаките на Кадиров получиха забележителна мощ в съветското осведомително пространство и демонстрират, че разривът сред съветските обичайни и нетрадиционни сили евентуално нараства. Кадиров съобщи, че Лапин, отговарящ за " централната " група сили в Украйна, не е съумял да оборудва вярно частите, настоящи в региона на Лиман, и е преместил щаба си надалеч от фронтовата линия. Кадиров също по този начин упрекна съветския Генерален щаб и по-специално началника на Генералния щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, че са прикрили неуспехите на Лапин. Финансистът на " Вагнер "  Евгений Пригожин обществено се съгласи с рецензиите на Кадиров към Лапин, като сподели, че висшето военно командване би трябвало да се бие " боси с картечници на фронта ".

Прокремълски публицисти похвалиха рецензиите на Кадиров и Пригожин към съветското военно командване, добавяйки, че командването е корумпирано и незаинтересовано от съветските стратегически цели.

Кадиров, Лапин и Пригожин работят в бранша на Донбас и сходни мнения демонстрират напрежението в съветските сили, настоящи в Украйна, и тяхното управление. Кремъл може да ускори сходна рецензия, с цел да сложи осведомителни условия за кадрови промени във висшето военно командване през идващите седмици.

Поражението към Лиман също по този начин демонстрира, че съветският президент Владимир Путин - който съгласно сведенията е управлявал на микрокоманди съветските командири на място - деприоритизира отбраната на Луганска област в интерес на задържането на окупираните територии в Южна Украйна. Украински и съветски източници поредно показват, че съветските сили не престават да укрепват съветските позиции в Херсонска и Запорожка области, макар неотдавнашния срив на фронта Харков-Изюм и даже когато съветските позиции към Лиман се сринаха.

Решението да не се укрепват уязвимите фронтови линии на Купянск или Лиман съвсем несъмнено е на Путин, а не на военното командване, и допуска, че Путин се грижи доста повече за задържането на стратегическия терен на Херсонска и Запорожка области, в сравнение с за Луганска област.

Русия евентуално слага условия за вдишване на юридическа отговорност за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Руските управляващи задържаха генералния шеф на ЯЕЦ Игор Мурашов на 30 септември.

Руски боен блогър твърди, че задържането на Мурашов няма да окаже осезаемо влияние върху работата на централата, защото енергийните блокове към този момент са затворени и съобщи, че сега управляващите подхващат " рутинна " правна работа за прекачване на контрола върху централата на съветската държавна корпорация за нуклеарна сила Росатом и да сътвори ново юридическо лице за ЯЕЦ.
 Директорът на АЕЦ Запорожие е похитен
Директорът на АЕЦ Запорожие е похитен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Олексий Данилов предизвести за ескалация

Задържането на Мурашов и " законният " развой на прекачване на контрола върху ЯЕЦ на Росатом са забележителни индикации, че съветските управляващи евентуално ще се опитат да употребяват контрола си върху АЕЦ, с цел да оказват напън върху Международната организация за атомна сила (МААЕ) да легитимира противозаконните съветски анексии на окупираните Украинска територия, като я принуждават да признае законния надзор на Русия върху ЯЕЦ.

Руските сили организираха несполучлива наземна офанзива против Козача Лопан в северната част на Харковска област на 1 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили отблъснаха съветска наземна офанзива против Козача Лопан, на 5 км от границата сред Харковска област и Русия.

Подобни офанзиви демонстрират, че съветският президент Владимир Путин евентуално резервира задачата си да си възвърне контрола над територията отвън нелегално анексираните от него области и е подготвен да разпредели съветски военни активи за сходни настъпателни дейности, вместо да ги посвети на отбраната против украинската контраатака в Донбас.

Украински военни потвърдиха на 1 октомври, че украинските войски не престават да организират контранастъпателни интервенции в Херсонска област и да основават условия за бъдещо нахлуване в разнообразни региони по фронтовата линия.

Южното оперативно командване на Украйна означи, че съветските сили изтеглят запаси и се прегрупират на фона на непрекъснатите украински дейности в Южна Украйна.

Украински публични лица също така обявиха, че украинските сили не престават акцията за възбрана, ориентирана към зоните на съветска централизация в Херсонска област.

Кадри в обществените медии демонстрират, че украинските сили са блъснали съветски склад за муниции в Таврийск, на 57 километра източно от град Херсон и в покрайнините на Нова Кахкова.

Руски източници идентифицираха една съществена зона, в която украинските войски организираха дейни сухопътни маневри в Херсонска област на 1 октомври. Руски милблогър твърди, че украинските сили са атакували съветски позиции в Давидов Брид, в западната Херсонска област покрай границата на Херсонско-Николаевска област покрай река Ингулец.

Руските войски са отблъснали офанзивата и са принудили украинските войски да се изтеглят през Ингулец, само че поддържа, че украинските войски са съсредоточени върху завладяването на Давидов мост.
 Украйна: Русия активизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон
Украйна: Русия активизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон

Призовки са връчени на лица, отказали се от украинско гражданство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР