Украинските пилоти и наземен екипаж няма да могат много бързо

...
Украинските пилоти и наземен екипаж няма да могат много бързо
Коментари Харесай

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време

„ Украинските водачи и наземен екипаж няма да могат доста бързо да преминат на западен вид аероплан. Не считам, че 2 месеца са задоволителни, с цел да имат оперативни (възможности за поддръжка на изтребителите) Ф-16 ”. Най-сложният въпрос ще бъде за запазване на тайната и отбраната на информацията във връзка с противоракетните системи „ Пейтриът ” и „ Мистрал ”. В това направление украинската страна ще би трябвало да поеме съществени отговорности ”.

Това съобщи генералът от запаса и някогашен зам.-военен министър Атанас Запрянов в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

„ Ходът на войната сподели, че с изключение на количествените параметри на терена на бойните дейности, значима е и технологията и софтуерното предимство. Офанзивата пристигна в ръцете на украинците, когато те получиха западни мостри бойна техника и въоръжение ”. По думите му всички въоръжения и бойни системи са за избавление на украинската територия. „ Украйна няма военен капацитет и стратегически планове да води война на съветска територия ”, сподели той.

„ Въоръженията се употребяват от украинците да защитят териториалната си целокупност, съобщи Запрянов. Дори на Украйна да се дават ракети с по-голям обхват, те няма да бъдат употребени за нахлуване на цивилни обекти в Русия, а ще бъдат употребявани против военни обекти в Русия ”, изясни генералът от запаса.

Помолен да разтълкува мнението на Кремъл, че е рисково даването на западна техника в Украйна, той отговори: „ това са опасенията на Русия, че изключително даване на системата „ Хаймарс ” може да бъде употребена за нахлуване по съветска територия ”.

Запитан „ може ли Русия да нападна натовска страна в отговор на предоставеното западно въоръжение ”, Запрянов отговори негативно и сподели, че отговорността за потреблението на оръжие е в украинското държавно и военно управление.

Припомняме, Германия и Съединени американски щати взеха решение да дават танкове на Украйна. Темата за даване на танкове от Германия бе доста дискутирана във вътрешнополитически проект и съгласно осведомени, това е една от аргументите за оставката на някогашния боен министър на страната Кристине Ламбрехт.

„ В момента имаме позиционна война, в която и двете страни настъпват, отбраняват се, само че не се трансформира фронтовата линия кой знае какъв брой. Ясно е, че руснаците в този момент търсят някакъв триумф повече с пропагандна цел във връзка 1 година от началото на войната ”, изясни Запрянов.

„ Без настъпателни дейности Украйна не може да освободи територията си. Тя се нуждае от противотанкови роти, батальони и от механизирани сили. Танкът е най-хубавото средство за водене настъпателни бойни дейности ”, сподели генералът от Сухопътните войски.

Според него модерните танкове, изключително „ Леопард 2 ” и „ Абрамс ” ще изискват повече време за подготовка на екипажи, специфична логистика, тъй като даже керосинът, с който се движат, е друг.

„ Френските танкове ще бъдат с една логистика, американските – с друга, немските – трета. Украинците изумиха и нас какъв брой бързо усвояват новите софтуерни системи, които западът им дава ”, добави ген. Запрянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР