Украинските граждани, бягащи от войната, настанени в Ловеч, ще получат

...
Украинските граждани, бягащи от войната, настанени в Ловеч, ще получат
Коментари Харесай

Подпомагат украинци с по 250 лева, Здравната каса им плаща лечението

Украинските жители, бягащи от войната, настанени в Ловеч, ще получат по 250 лв. на член от фамилията. Средствата са от събраните дарения по банковата сметка на Общината в помощ на потърпевшите от войната в Украйна, осведомят от общинската администрация.

Постъпилата сума е 9 745 лв., заяви Валерия Баръмова, шеф отдел " Здравеопазване, обществени и юношески действия и спорт ", представена от Общината. Средствата са най-вече по линията на Патрик Мусе от фондация „ Доверие - България “.

Помощта ще бъде раздадена на украинските жители, откакто попълнят и подадат заявление по пример в Центъра за услуги и информация на жителите в Община Ловеч. Това са средства за подкрепяне на съществени битови потребности. Условието е жителите да не са настанени в категоризирани места за настаняване (хотели, къщи за гости) и да имат не по-малко от 10 дни престой в Ловеч.

От Община Ловеч показват още, че кметът Корнелия Маринова се е срещнала с украински жители, настанени в града. В една от залите на Центъра за социална поддръжка за диалога пристигнаха още Весела Цанкова от съдружие „ Граждански начинания “, представители на дирекция „ Бюро по труда “, както и ловешки жители, заели се да оказват помощ.

По време на срещата е станало известно, че ловчалията Николай Томчев, който има компания за ковано желязо в село Славяни, към този момент е настанил едно украинско семейство – мъж и жена с две деца, като е обезпечил работа на брачна половинка.

Мая Йовкова към този момент е помогнала със собствен превоз за докарване от разнообразни градове до Ловеч на 25 души. Тя работи в съгласуваност с фондация за помощ на Украйна, като посреща бежанци и ги настанява. Тази вечер идват трима, а до края на седмица идват още пет души, прибавят от общинската администрация.

Държавата ще поема здравните осигуровки на украинските бежанци, които потърсят статут на краткотрайна протекция. Това взеха решение депутатите, откакто в България има към този момент 80 хиляди избягали от войната. Временна протекция обаче са получили към 18 хиляди души.

Украинците със статут към този момент ще могат да отидат при общопрактикуващ доктор или в болница и здравната каса да заплати здравната помощ, която им е оказана.

Министерският съвет да дефинира на каква стойност ще са здравните осигуровки на бежанците, за какъв брой време ще се заплащат и кой ще е “източникът на финансиране”, плануват поправките в закона.
ТЕМА преди 29 минути 541 преди 1 час 249 преди 1 час 304
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР