Украински войници влизат в ХерсонНаскоро освободеният южен град Херсон е

...
Украински войници влизат в ХерсонНаскоро освободеният южен град Херсон е
Коментари Харесай

Русия отхвърли мирния план на Украйна, обстрелва интензивно Херсон

Украински бойци влизат в Херсон
Наскоро освободеният южен град Херсон е подложен на интензивни офанзиви от съветските сили от другата страна на река Днепър. Кремъл отхвърли украинския кротичък проект, изисквайки от Киев да одобри анексирането на четири района.

Херсон продължава да бъде подложен на бомбардировки от съветските сили, които се отдръпнаха на източния бряг на реката, когато градът беше отвоюван при огромна победа за Украйна предишния месец.

Обстрелът е засегнал родилното поделение на болница, макар че никой не е потърпевш, уточни Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски. Персоналът и пациентите са били преместени в леговище, сподели Тимошенко в обява в Telegram.

„ Беше ужасно. Експлозиите започнаха ненадейно, дръжката на прозореца стартира да се откъсва. Ръцете ми към момента треперят “, сподели Оля Присидко, млада майка, съобщи „ Ройтерс “. „ Когато дойдохме в мазето, обстрелът не беше завършил. Нито за минута “.

Във видеообръщение Зеленски прикани украинците по-често да прегръщат околните си, да споделят на приятелите си, че ги ценят, да поддържат сътрудниците си, да благодарят на родителите си и да се радват на децата си.

„ Не сме изгубили човечността си, макар че преживяхме ужасни месеци “, сподели той. „ И няма да я загубим, макар че ни чака сложна година. “

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Киев и западните му съдружници осъдиха дейностите на Русия като присвояване на земя в империалистически жанр. Руският президент Владимир Путин ги назовава „ специфична военна интервенция “ за демилитаризиране на съседката си.

На Русия бяха наложени огромни наказания за войната, в която починаха десетки хиляди хора, милиони бяха прогонени от домовете си, градовете бяха разрушени.

Износът на съветски газ за Европа по тръбопроводите се срина до най-ниското си равнище в постсъветското пространство през 2022 година, написа „ Ройтерс “.
Русия отхвърли мирния проект на Украйна
Все още няма изгледи за договаряния за преустановяване на войната.

Зеленски към този момент показа кротичък проект от 10 точки, който планува Русия да зачита териториалната целокупност на Украйна и да изтегли всичките си войски.

В сряда обаче Москва го отхвърли, като повтори, че Киев би трябвало да одобри анексирането на четирите области от Русия – Луганска и Донецка на изток и Херсонска и Запорожка на юг.

„ Не може да има кротичък проект, „ който не регистрира днешните действителности във връзка с съветската територия, с присъединението на четири района към Русия “, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че концепцията на Зеленски да изгони Русия от Източна Украйна и Крим благодарение на Запада и да накара Москва да заплати компенсации на Киев е „ заблуда “, заяви организация РИА.

ТАСС цитира Лавров да споделя, че Русия ще продължи да укрепва бойната си мощност и софтуерните си благоприятни условия в Украйна. Той съобщи, че мобилизираните войски на Москва са минали през „ сериозна подготовка “ и въпреки че доста от тях към този момент са на терен, по-голямата част към момента не са на фронта.

Зеленски сподели на Народното събрание да остане обединен и похвали украинците, че са помогнали на Запада „ да откри още веднъж себе си “.

„ Нашите национални цветове през днешния ден са интернационален знак на смелостта и неукротимостта на целия свят “, сподели той в годишната си тирада, държана при закрити врата.
Атаки против Херсон
На фронта Русия обстрелва повече от 25 обитаеми места към Херсон и Запорожие, заяви в сряда Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Херсонската област, в устието на река Днепър, служи като входна врата към анексирания от Русия Крим.

Продължават тежките боеве към следения от украинците град Бахмут в източната част на Донецка област и на север към градовете Сватово и Кремена в Луганска област, където украинските сили се пробват да пробият съветските отбранителни линии.

Британското министерство на защитата съобщи, че Русия евентуално е подсилила сектора от фронтовата линия в Кремена, защото той е значим от логистична позиция и е относително уязвим след напредването на украинските войски по-на запад.

Базираният в Киев боен анализатор Олег Жданов означи, че град Харков и региона също са били подложени на тежки офанзиви, които са развалили районен газопровод.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в обява в Telegram, че градът е бил нападнат два пъти, „ евентуално “ от ирански безпилотни самолети Shahed, за пет от които източното военновъздушно командване на Украйна заяви настрана, че са свалени над град Днепър.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР