Украински военни за първи път показаха автономно наземно изстрелване в

...
Украински военни за първи път показаха автономно наземно изстрелване в
Коментари Харесай

Украйна показа автономно наземно изстрелване на дронове-камикадзе Switchblade 300 -

Украински военни за първи път демонстрираха самостоятелно наземно изстрелване в бойни условия на доставените от Съединени американски щати блуждаещи муниции – дроновете Switchblade 300, наричани камикадзе, заяви Туитър каналът Ukraine Weapons Tracker. Switchblade 300 стартират да бъдат прилагани необятно по фронтовете на Изток и са идеални против небронирани цели и жива мощ на пехотата, разясняват създателите на обявата в Туитър.

Първите доставки на Switchblade 300 и предопределените за еднократно потребление при офанзиви и на бронирани цели Switchblade 600 бяха направени в края на март и началото на април, а образованието на украинските оператори е осъществено в Съединените щати. За първи път остатъци от употребен към този момент арсенал бяха показани от руснаците в края на март. Тогава незапознати с действието му съветски бойци писаха, че са свалили дрон.

: For the first time we see the self-contained ground launch of US-supplied Switchblade 300 loitering munitions by the Ukrainian forces- these drones are starting to be used more widely in the East and are great against non-armoured targets and infantry.
—???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons)
Моделът, обозначен с цифрата 300 съдържа по-малка бойна глава, която подхожда на ръчна граната с дребен обхват. Блуждаещият арсенал може да порази жива мощ на врага или камион. С езика на неспециалистите – дронът камикадзе след изстрелването му може да кръжи известно време във въздуха, изчаквайки комфортен миг за офанзива. На процедура боеприпасът е ръчна граната, която може да бъде хвърлена по жива мощ и небронирана техника на съперника на разстояние 10 километра. При такова разстояние този, който го употребява не е изложен на заплаха от контраофанзива, показват военни специалисти.

Плюсът е, че един дрон-камикадзе коства ок. 6000 щатски $, в съпоставяне, да вземем за пример с близо 80 хиляди, каквато е цената на един Javelin. Освен това изстрелването на Javelin изисква по-близко разстояние до съперника, което излага въоръжените с него на заплаха от контраофанзива.

Системата за ръководство на Switchblade 300 е основана на таблет с тъчскрийн, което разрешава боеприпасът да бъде ръководен ръчно, или да му бъде заложен автоматизиран режим. Оборудван е с вградени шифровани връзки за данни и GPS модул със селективен достъп, което не разрешава някой да влезе в ръководството на дрона с непозната идентичност.

Switchblade 300 е на практика сложен за разкриване и е планиран за еднократна приложимост. Дължината му е 610 милиметра и тежи дружно с установката за изстрелване и калъфа 2.7 кг, което разрешава да бъде носен обикновено от един боец. Достига скорост от 157 километра в час. Сгънат е в цилиндрична форма, а крилете му се разгъват след изстрелването. След изстрелването му операторът има 10 километра или 10 минути за поразяване на цел. Този дрон-камикадзе е с електрически мотор, заради което е доста спокоен и врагът го вижда, когато към този момент е късно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР