Украински официални лица посочиха, че украинските сили планират да продължат

...
Украински официални лица посочиха, че украинските сили планират да продължат
Коментари Харесай

ISW: Украйна се готви да се възползва от зимата за настъпление

Украински публични лица показаха, че украинските сили възнамеряват да продължат настъпателните интервенции през идната зима , с цел да се възползват от последните триумфи на бойното поле и да попречат на съветските сили да възвърнат самодейността на бойното поле. Говорителят на Източната група на украинските въоръжени сили Сергей Череватий съобщи на 4 декември, че замръзналата земя разрешава на тежките колесни и верижни транспортни средства да напредват и че украинските сили приготвят такива транспортни средства за зимни интервенции. Череватий също по този начин съобщи, че нискокачествените мобилизирани новобранци и личният състав на групата " Вагнер ", набран от съветски пандизчии, не са готови за борба през зимата.

Това се показва в ежедневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Украинското министерство на защитата (МО) съобщи на 20 ноември, че тези, които допускат, че зимата ще прекрати военните дейности, " евентуално в никакъв случай не са се пекли през януари на южния бряг на Крим ", което допуска, че украинските сили имат намерение да продължат контранастъпателните интервенции през идната зима , които способстват към задачата да си върне Крим.

Украинският заместник-министър на защитата Володимир Гаврилов съобщи на 18 ноември, че украинските сили ще продължат да се бият през зимата, защото всяка пауза ще разреши на съветските сили да подсилят своите елементи и позиции.
 ISW: Студът може и да задейства затъналите в тиня бойни дейности в Източна Украйна
ISW: Студът може и да задейства затъналите в тиня бойни дейности в Източна Украйна

Украинско знаме на източния бряг на река Днепър, въпреки и в лимитирана интервенция

Предходните изказвания на украински публични лица по отношение на продължаващите украински контранастъпателни дейности в Херсонска област са в допълнение доказателство, че тези публични изказвания са знаци за продължение на контранастъпателните интервенции.

Високопоставени представители на държавното управление на Съединени американски щати неправилно дефинират оптималния прозорец от благоприятни условия за Украйна да организира повече контраофанзиви като пролетта, а не през зимата, макар изказванията на украински публични лица за противоположното. Директорът на Националното разузнаване на Съединени американски щати (DNI) Аврил Хейнс оцени на 3 декември, че темпото на войната в Украйна ще се забави през зимата, тъй че и двете страни да могат да преоборудват, доставят и възвръщат, макар доказателствата, че изискванията на място благоприятстват възобновена атака.

Способността на Украйна да поддържа военната самодейност и да продължи инерцията на актуалните си оперативни триумфи зависи от това украинските сили да продължат да организират поредни интервенции през зимата на 2022-2023 година Русия загуби самодейността през лятото на 2022 година след кулминационната точка на офанзивата й в Донбас.

Украинските сили завоюваха и резервираха самодейността от август 2022 година и от този момент организират поредност от сполучливи поредни интервенции: Украйна освободи по-голямата част от област Харков през септември, град Херсон през ноември и сега основава условия за повече украински напън другаде тази зима.

Последователните интервенции са основна част от дизайна на акцията на Украйна. Серия от поредни украински контранастъпателни интервенции в Харковска и Херсонска области показва забележителните умения на украинската войска за оперативно обмисляне и познаването на мощните страни на руското оперативно изкуство. Съветското оперативно изкуство акцентира, че военните да реализират своите стратегически цели единствено посредством действен триумф на поредни интервенции, в идеалния случай провеждани без оперативни паузи сред тях.

Последните публични украински изказвания ясно демонстрират, че дизайнът на акцията на Украйна е предопределен да разреши серия от поредни интервенции за отнемане на Русия от самодейността, победа над съветските военни и освобождение на повече украинска територия.
 ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, само че Путин не се е отказал от задачите си
ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, само че Путин не се е отказал от задачите си

Ключови седмици за спора

Метеорологичните условия през зимата на 2023 година евентуално ще диктуват времева рамка, в която Украйна може да води маневрена война и да продължи своята поредност от оперативни триумфи с минимални паузи, които биха нараснали рисковете Украйна да загуби самодейността. Есенният кален сезон през ноември попречва маневрената война, както ISW означи по-рано.

Както Русия, по този начин и Украйна все пак продължиха нападателните си настъпателни и контранастъпателни интервенции през този кален интервал макар някои западни прогнози, че калта ще спре интервенциите. С наближаването на мощното заледяване в края на декември украинските сили още веднъж ще могат да се възползват от метеорологичните условия. Зимата нормално е най-хубавият сезон за механизирана война в Украйна, до момента в който пролетта е кошмарният сезон за борбите в Украйна.

Размразяването трансформира нивите в морета от тиня. Украинските сили евентуално се готвят да се възползват от замръзналия терен, с цел да се придвижват по-лесно, в сравнение с биха могли през калните есенни месеци.

Ако съдружниците и сътрудниците на Украйна не поддържат украинските сили за осъществяване на широкомащабни решителни контранастъпателни интервенции тази зима - както може да се пояснява, че допускат изказванията на DNI - тогава способността на украинците да водят маневрена война ще бъде лимитирана най-вероятно най-малко след пролетната тиня сезон март 2023 година

Подобен курс на деяние евентуално ще кулминира прибързано сегашната инерция на Украйна и ще даде на разрушените съветски сили скъпа пролонгация от три до четири месеца, с цел да се възстановят и да се приготвят да се бият на по-добра основа.
 Украйна чака втора вълна на готовност в Русия през януари
Украйна чака втора вълна на готовност в Русия през януари

Предполага, че ще бъдат мобилизирани сред 500 000 и 700 000 руснаци

Руската войска продължава да се бори с мобилизирани бойци, които отхвърлят да се бият . Независима съветска медия интервюира мобилизиран боец, който съветските сили държаха в мазе дружно с други съветски бойци, отказали да се бият в Завтине Бажания, Донецка област. Изданието заяви, че минимум 12 съветски бойци остават в мазето. Руският боец изиска съветските управляващи да освободят другите бойци и да съдят командирите, които ги държат.

ISW по-рано заяви за сходни неофициални центрове за задържане на фронтовата линия , където се намират стотици други нежелани съветски бойци.

Съобщава се, че съветските мобилизирани бойци не престават да оспорват контрола на съветското Министерство на защитата (МО)  чрез непокорство. Руски канал в Telegram съобщи на 2 декември, че мобилизирани бойци, ситуирани в Казан, Република Татарстан, са се разбунтували, когато техните командири са им попречили да си вземат отпуск или да посетят роднините си. Видео, оповестено в Telegram, демонстрира конфликтите. Местна съветска новинарска организация на 3 декември дефинира видеото като подправено. Твърди се, че бойците се върнали.

Роднини на съветски мобилизирани бойци не престават да образуват групи за поддръжка в цяла Русия, с цел да се ангажират с управляващите по отношение на мобилизацията и да събират помощ за съветските бойци. Съобщава се, че групите на роднините са имали стеснен триумф в насрочването на срещи с локалните управляващи.

Групите обаче евентуално би трябвало деликатно да лимитират напъните си, с цел да избегнат появяването на рецензия към държавните старания. Кремъл наподобява внимателен да разреши на тези групи да повторят сюжети, следени, когато групите на майките оспорваха руските държавни решения по време на съветско-афганистанската война. Кремъл поставя старания да провежда проведени срещи с майки на мобилизирани бойци, като в същото време заглушава същинските недоволства. Руски информативен източник заяви на 2 декември, че съветските управляващи са пренебрегнали апелите на Съвета на майките и съпругите, организация, основана незабавно след началото на мобилизацията. Източникът съобщи, че активистката на Съвета на майките и съпругите Олга Цуканова разгласи, че неуточнени управляващи я следят и са образували наказателно дело против нея.

Руското Министерство на защитата (МО) и други съветски източници не престават да разказват съветските бойци като удовлетворени, добре обгрижвани и добре оборудвани, макар доказателствата за продължаващи неприятни условия и дефицит на съоръжение.

Съобщава се, че съветските управляващи не престават да не изплащат обещаните заплащания на съветските бойци . Руски информативен източник заяви, че съветското Министерство на защитата (МО) е подготвило план на процедура за ориентиране на обществените заплащания към мобилизираните посредством командирите на части. Съобщава се, че военнослужещите на контракт губят правото да получават заплащания по тази рамка.

Руските управляващи не престават да активизират мъже без медицински прегледи или приключен интервал на образование и с условия, които би трябвало да ги квалифицират за освобождение от готовност. Много от тези мобилизации опонират на съветския закон и неофициалната декларация на съветския президент Владимир Путин за края на частичната готовност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР