Украински бежанци започнаха да напускат България, за да намерят помощ

...
Украински бежанци започнаха да напускат България, за да намерят помощ
Коментари Харесай

"Къпеха се със студена вода, бабите падаха в тоалетните": Защо украинци напускат България

Украински бежанци започнаха да напущат България, с цел да намерят помощ другаде. Това се случи, откакто страната за следващ път спря финансирането на програмата, която им осигуряваше заслон, и отново стартира да ги изпраща на разнообразни места, в това число фургони, без да им обезпечава храна и вода .

На 27 ноември множеството украинци , настанени в центъра за мигранти в Елхово - 21 души, напуснаха и отпътуваха с рейс за Румъния на свои разходи. Доброволци споделят, че те са си тръгнали поради неприятните условия, неналичието на храна и вода и неяснотата какво им следва, написа.

Според регионалния шеф на Ямбол Георги Чалъков обаче изискванията са били напълно прилични като за такова място, украинци те са имали всичко належащо, а БЧК е осигурявал храна . Червеният кръст по принцип няма подобен ангажимент и е оказал помощ на благосклонност.

В началото на ноември управляващите за повторно настаниха украинци във фургоните в Елхово , откакто на 31 октомври за повторно стопираха финансираето на държавната стратегия за подслоняване на бежанци от Украйна.

Тогава от Министерство на вътрешните работи споделиха, че тези, които са били в хотели и не могат сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази. Така 35 души - най-вече дами, 10 деца, измежду които бебе, и 4-ма възрастни мъже, бяха изпратени във фургоните, с обещанието, че ще останат там единствено няколко дни.

Те обаче останаха съвсем месец, защото страната прецизно съблюдава " изискването за пребиваването на украински жители в центъра в Елхово да е до 30 дни ".

Един ден повече са останали съвсем всички други - 12 души, които в последна сметка са преместени в държавна база на БДЖ в Приморско. Последните двама са превозени в сряда от техни другари във Варна, заяви Чалъков.

Буферният или директен център в Елхово в действителност беше построен през 2019 година за задържане на незаконни мигранти, влезнали нелегално през границата с Турция. Затова фургоните не са подобаващи за естествен живот.

" Това ли са изискванията, които би уредил за майка си? "

Наталия Елис - украинка доброволка, която живее в Пловдив, само че оказва помощ на бежанци в цялата страна, описа пред Свободна Европа от първо лице какво е заварила в Елхово . Наложило ѝ се е да върви три пъти там - първия път за разпределяне на одеяла и постелки, втория за печки и храна , третия - за храна и вода .

Това се случва, откакто първия ден БЧК са дали на украинци те по един пакет суха храна , а на другия ден те получили един топъл обяд от обществения патронаж.

" Попитайте регионалния шеф това ли са изискванията, които би уредил за майка си? Къпеха се със студена вода , до момента в който не подвигнах звук в обществените мрежи. Сега споделят, че всички били нахранени и имало вода за пиянство. Имаше, само че се оказа заключена. Когато за повторно занесох храна , пазачите отвориха ремарке и там имаше вода , която никой не беше дал на хората ", сподели Елис.

След като тази помощ свършва, Червеният кръст се заема напълно с грижата за украинци те, тъй като към този момент няма кой. След питане оттова прецизираха, че те са предоставяли помощ в интервала 18-28 ноември, защото не е имало обезпечено финансиране от Областната администрация, която се грижи за действието на центъра. БЧК -Ямбол е подготвял и предоставял храна и хигиенични материали. Общо количество е: храна от кетъринг - 1890 опаковки; вода - 900 л., консерви - 240 бр., хигиенични материали - 93 бр., приспособено мляко - 1 к., бебешко пюре - 20 бр.

Всеки ден, по график, чиновници и доброволци, бяха разполагаем на жителите на Украйна, като представяха и психическа помощ и бяха проведени занимания за децата, прецизираха от БЧК .

Наталия Елис описа и какви са изискванията - тоалетните, които са общи, както и баните, са непригодни за възрастни хора, защото са с клекало, а няма никакви дръжки, за които те да се заловен и да се изправят.

" Бабите безусловно падаха в тоалетните! ", сподели Елис, която е разгласила във Facebook страницата си видео от различен доброволец. На 20 ноември той написа: " Елхово - лагер за бежанци. Бих го нарекъл филтрационен лагер. Пристигащите нямат миещи средства, до скоро нямаха топла вода . Нямат и храна ".

Една от настанените там украинки - майка на две деца, описа още преди две седмици:

„ Тоалетните текат, мястото е малко. Няма къде децата да учат “.

Според регионалния шеф обаче изискванията са напълно прилични за такова място.

" Е, не е като в хотел. Наистина е много тясно, само че има отопление, вода за къпане и за пиянство, БЧК осигуряваше храна , дори пуснахме интернет, с цел да могат децата да учат онлайн ", разяснява Чалъков и добави, че регионалната администрация е в подготвеност да настани всеки, който има потребност от заслон.

" Придвижването на територията на Европейски Съюз на украинските жители с краткотрайна протекция е свободно. Държавната организация за бежанците при Министерския съвет не разполага и не поддържа данни за самоволното овакантяване и избор за престой в друга страна от жителите на Украйна ", дадоха отговор на собствен ред от институцията след публично питане.

Според Агенцията задачата на престоя на украинци те в Елхово е " да се разпознават техните потребности и степен на накърнимост ". Като " на този принцип и местонахождението на базите, в които се настаняват украинци те, се дефинира профилът и потребностите на хората ".

По мотив настанените в Приморско оттова прецизираха, че " всички планувани места покриват минималните наложителни условия за банкет, според общоприетите нормативни документи ".

Друга доброволка - Светлозара Колева от Варна, обаче описа, че те са стояли в Елхово до последно, а се е оказало, че държавната база има места.

" Наталия Елис звъня по телефони, писа, до момента в който нещата се уредят чисто административно, тъй като ние можем единствено да закараме бежанците, само че няма по какъв начин да ги настаним ", добави тя.

Самата Елис сподели: " Всички водихме договаряния, само че може би аз подвигнах най-вече звук ".

Областният шеф обаче разяснява, че не знае какво са правили доброволците, само че институциите са организирали това. Формално няма по какъв начин различен, с изключение на те, да го го създадат.

" Един месец там е доста, изключително за деца. Другият проблем е, че в този момент чакаме нова вълна бежанци поради неналичието на електричество в Украйна след съветските удари и не е ясно какво тъкмо ще се случи с тези хора ", предизвести Колева.

" Затвор ", в който се чака украинците да отидат сами

" Елхово е резервоар само че, строено с европейски пари, отпуснати целево за разширение на потенциала от места за задържане на нелегално влезнали мигранти. Оборудвано с тази цел - мястото е затвор, това, че вратата е отворена не трансформира обстоятелството, че това е един плац с резервоар и и кльон ", разяснява Илияна Савова от Българския хелзински комитет (БХК), която работи по казуса.

Тя добави, че там няма никаква връзка, услуги, инфраструктура, само че все пак сега ръководещите се пробват да го употребяват като буферен разпределителен център. И то в случай, че се намира на другия завършек на България и не там откъдето хората влизат от Украйна.

" Каква е концепцията да го вършим там? Просто тъй като Министерство на вътрешните работи разполага с резервоар и и свободни места, това е откровена нелепост - да се направи поради удобството на полицията ", сподели Савова.

Тя описа, че още на първата среща към щаба на служебния кабинет за бежанците всички неправителствени организации са били безапелационни, че не би трябвало това място да се употребява като разпределителен център за нововлезли украински бежанци .

" По принцип концепцията е след регистрация да бъдат настанени някъде, до момента в който се ориентират, бъдат профилактирани и някой реши те уязвима група ли са - ще бъдат ли настанени в държавна или общинска база, или ще се оправят сами. Това не може да става там ", добави юристката от БХК.

По думите ѝ правният статус на центъра е безусловно неразбираем и не е несъмнено дали е въведен в употреба.

" Никой не знае, твърди се, че е въведен, само че аз нямам доверие, до момента чухме доста погрешни изказвания, не знаем с какъв акт е трансфериран - в благосъстоятелност или в ръководство, на регионалния шеф ", сподели още Савова.

И посочи, че съгласно проекта за краткотрайна протекция не могат да се основават такива места за настаняване на хора.

Тя добави, че съгласно щаба украинци те би трябвало сами да се доберат по някакъв метод до Елхово , с цел да бъдат настанени там и вероятно профилактирани от неразбираемо кого. Вероятно се разчита на неправителствените организации, тъй като Агенцията за обществено подкрепяне отхвърля, не било тяхна работа, сподели още Савова.

" Болни, куци, ранени би трябвало да се занесат до Елхово на лични разходи, като не е ясно кой ще ги храни, и където няма медицински услуги, с цел да чакат един месец да бъдат разпределени в някакви бази ", разяснява юристката.

Живот в статистика

Към 29.11.2022 година украинските жители, които са останали на територията на България, са 51 516. Напусналите страната за последното денонощие са 1982 лица, оповестиха след запитване от Агенцията за бежанците.

Според статистика в формалния уебсайт 910,594+ украинци са влезнали в България, като от тях децата са 51,905+. Общо 146,493+ са подавали заявление за краткотрайна протекция от началото на войната, като не е ясно какъв брой от тях са минали директно. В момента настанените са 12,954+.

По публични данни мигрантският център в двора на Регионална дирекция " Гранична полиция " - Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с потенциал за 1768 души.

В края на май там бяха настанени краткотрайно над650 украински бежанци , които до този миг бяха отседнали в хотели по Черноморието, когато за първи път програмата за дотации спря. Те останаха там 72 часа, преди да бъдат настанени в държавните бази. Бежанци бяха пратени и в буферния център в Сарафово. Стигна се до решение някои хотели въпреки всичко да одобряват бежанци, като обаче сумата на човек дневно беше понижена от 40 на 15 лв..

През октомври обаче ръководещите още веднъж взеха решение, че ще прекратят програмата и ще реалокират всички към 16 000 настанени в хотели в държавни почивни бази. През идващите 2 седмици имаше митинги на украинските бежанци, както и на хотелиери.

На 16 ноември кабинетът взе решение въпреки всичко да не приключва програмата до 24 февруари 2023 година, когато се навършва 1 година от началото на войната. Занапред обаче 15-те лв. дневно за емигрант да са единствено за нощувка, само че с тях да не заплаща към този момент за храна . Преди това 5 лв. от сумата отиваха за изхранване на украинци те.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинци те, които са влезнали в България след 1 ноември обаче, към този момент ще се настаняват в държавни почивни бази. Според проекта на управляващите новопристигналите първо ще би трябвало да минават през буферни центрове като този в Елхово .

Средствата за помощ на украинци те идват от Европейски фонд, а не от българския държавен бюджет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР