Украинската държавна компания Укрспецэкспорт на своя фирмен сайт ukrspecexport.com помести

...
Украинската държавна компания Укрспецэкспорт на своя фирмен сайт ukrspecexport.com помести
Коментари Харесай

Хърватия върна на Украйна лошо ремонтирани МиГ-21, Киев вижда „ръката на Москва”

Украинската държавна компания „ Укрспецэкспорт " на своя фирмен уебсайт ukrspecexport.com помести яростно опровергаване под заглавие „ Щодо ситуації з винищувачами МіГ-21 ВПС Хорватії ” против съветското издание „ Звезда ” във връзка връщането от Хърватия на четири изтребителя МиГ-21, толкоз неприятно „ ремонтирани ”, че въобще не могат да летят. Преди това хърватското издание Jutarnji list (Юнитарни лист) заяви, че тяхното Министерство на защитата има намерение да върне изтребителите поради теч на гориво, неизправности в навигационното съоръжение и още толкоз доста недостатъци, че те въобще не могат да летят. Според изданието, тази история съставлява „ най-големият скандал в историята на хърватската армия”.

Капиталният ремонт е осъществен в границите на контракт от 2013 година за ремонт на 7 броя МиГ-21бис и пазаруване от Украйна още 5 изтребителя от този вид против общо 133 млн $. БЛИЦ описа за далаверата още преди съвсем 2 година (25.3.2016 г.) в материал под заглавие „ Медии в Загреб: Нови скандални детайлности по какъв начин в Украйна „ ремонтираха” хърватски изтребители МиГ-21”. Връх на проявените недостатъци при пробните полети след ремонта станало прекъсването във въздуха на моторите на два самолета.

Хърватите сами си пооправили изтребителите, само че четири се нуждаели от заводска база. За това ги и върнали, въпреки и не шумно, не с рекламации и кавги. Украинците обаче не регистрираха направения им компромис, а написаха в уеб страницата си, че „ появяването на погрешна информация е обусловена само от недобросъвестната конкуренция от страна на Русия (що поява подібної неправдивої інформації обумовлена лише несумлінною конкуренцією з боку Росії).

Украинците разочаровано означават в изказването си, че хърватското МО към този момент предпочело да подписа контракт за капитален ремонт на 10 вертолета Ми-171Ш с съветския холдинг " Вертолеты России” макар глобите на Евросъюза.

Украйна наследи при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики доста добра авиационна база за произвеждане и ремонт на летателни апарати. Тя обаче разсипа богатото завещание, като да вземем за пример въобще ликвидира КБ „ Антонов”.

Това е назидателен образец за България. Бившият боен министър Николай Ненчев надали персонално се обогати с нещастния ремонт на нашите МиГ-29, само че спомогна изтребителната ни авиация още да „ потъне”. Неговият правоприемник Красимир Каракачанов обаче взе вярното решение да договаря непосредствено с съветския производител. При това без идеологически и политически предубеждения той го стимулира, че потребното за България е потребно и за НАТО.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР