Украинската държавна компания Укроборонпром е започнала производството на 122-милиметрови артилерийски

...
Украинската държавна компания Укроборонпром е започнала производството на 122-милиметрови артилерийски
Коментари Харесай

Доставиха снаряди за украинските въоръжени сили, произведени в Костенец?

Украинската държавна компания " Укроборонпром " е почнала производството на 122-милиметрови артилерийски снаряди в чужбина и към този момент е съумяла да изпрати една партида за украинските въоръжени сили (ВСУ). Новината оповестиха от пресслужбата на концерна, като акцентират, че производството се реализира в съдействие със страна от НАТО, без да афишира коя.

 

" Това е третият тип арсенал след 120-милиметровия минометен снаряд и 125-милиметровия танков снаряд, който се създава по украинска технология и с присъединяване на украински експерти в задгранични предприятия. 122-милиметровият снаряд се употребява от украинската артилерия при употребата на гаубици Д-30 (максимална далекобойност: 15 400 м) и САУ 2С1 " Гвоздика " (максимална далекобойност: 15 200 м) ", се споделя в известието.

Отбелязва се също по този начин, че поръчката на украинското министерство на защитата е била предшествана от фабричен тествания, при които " Укроборонпром " е удостоверил нужните тактико-технически характерности на снаряда - издръжливост на снаряда при изстрел, резистентност на снаряда, оптималната далекобойност, инспекция на точността на стрелбата, цялост на гърмежа на снаряда.

" Характерно е, че при тези снаряди броят на осколките доста надвишава този при общоприетия " руски " пример ", допълват от концерна.

 

Въпреки че не е категорично упоменато в известието на украинската държавна компания коя тъкмо е производителката, то в края на февруари реномираното издание Ню Йорк Таймс означи, че България е възстановила производството на 122-милиметрови изстрели в Костенец.

 

От медията допълват, че заводът е спрял производството си през далечната 1988 година, когато е ясно, че доближава краят на Студената война. Сега България е нараснала производството на муниции за потребностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), като съгласно информацията става дума точно за 122-милиметрови снаряди.

 

" Инвазията на Русия в Украйна трансформира оръжията и боеприпасите от руските времена в сериозно значими материали, до момента в който Западът се пробва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, с цел да спре нападението на Москва. И по този начин през януари, 35 години откакто последните 122-милиметрови снаряди напущат завода в „ Терем “, компанията възобнови производството ", написа Ню Йорк Таймс.

Възстановяването на спрения от дълго време боен цех се е случило в границите на стратегия на страните от НАТО за обезпечаване на ВСУ с задоволително муниции от руски мостри.

 

Източник Actualno.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР