Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да

...
Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да
Коментари Харесай

Климатолог: Сезоните се променят


Ужасно е неуместно да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това сподели климатологът проф. Георги Рачев в предаването „ Преди всички “.

„ На хората мъчно се угажда. Винаги има едно мрънкане против природата, а просто би трябвало да я обичаме и да се съобразяваме с нея “, разяснява климатологът.

За климата е належащо резюме от 30-40 години, с цел да се каже, че има смяна. Средните месечни и сезонни температури, въпреки и с малко, стават по-високи, означи проф. Рачев.

Предполага се, че 2020 година ще се подреди до 2016-а - най-топлата година на Земята – с температура с 1 градус по-висока от междинната за предишния век, посочи той и даде образец - облеклата, с които преди сме излизали на открито, в този момент по-рядко ги слагаме през зимата, тъй като към този момент не е толкоз студено.

През последните 25 години се следи леко изместване на зимата към първите пролетни месеци. Климатолозите считат, че това е „ обикновено вековно придвижване на температурите “.

Така „ март се явява малко по-хладен и много по-дъждовен “. Същото се следи при започване на лятото, когато дъждовете през юни основават образно чувство у хората за по-хладно време, разясни проф. Георги Рачев.

Сега ни предстоят студени дни, те обаче ще бъдат надалеч от определението за сибирски мраз, посочи Георги Рачев.

„ Сибирски мраз? От четири дни в Якутск, сърцето на Сибир, е минус 47 градуса. Дори се чака „ леко стопляне “ – температурата да се „ увеличи до минус 40 градуса. “

При нас ще има „ естествен балкански мраз “. По Атанасовден температурите ще стигнат минус 10, минус 12 градуса, в случай че няма облаци. Ако има облаци, няма да паднат до повече от - 8, - 9 градуса.

Февруари в последните „ съвременни зими “ се явява топъл, напомни климатологът, като акцентира, че актуалната зима е „ извънредно топла “.

„ Декември си отиде с температури към три градуса над нормата в целия месец. Януари ще се задържи задоволително топъл, а февруари по дълготрайните прогнози го дават с температури градус, градус и половина по-високи от естественото. “

„ Това, което се случи в Испания, е неповторимо. Аз съм виждал и Йерусалим в сняг, и Атина в сняг, и Рим в сняг, само че нормално то е, както баба ми споделяше, от ден до пладне “. А за мадридчани, да седят те пет дни в снежна прегръдка със сняг от 20-25 см - те не са готови за такова нещо ", уточни още проф. Георги Рачев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР