Ужасът от почти мигновеното разрушение, който преживяват сега Турция и

...
Ужасът от почти мигновеното разрушение, който преживяват сега Турция и
Коментари Харесай

Защо е толкова трудно да се предсказват земетресения

Ужасът от съвсем мигновеното опустошение, който претърпяват в този момент Турция и Сирия, повдига още веднъж въпроса за какво никой не е знаел, че земетресението идва.

" Дневник " следи за втори ден онлайн събитията след труса, детайлности -.

Отговорът е сложен. Способността да се предскаже къде и по кое време ще се случи земетресение е убягвала на човечеството от епохи. За учените предизвикването е огромно и тъй като земетресенията провокират съвсем половината от всички смъртни случаи от естествени бедствия за последните съвсем две десетилетия съгласно Световната здравна организация.

 Защо бедствието в Турция е толкоз огромно и какъв брой може да доближат жертвите Защо бедствието в Турция е толкоз огромно и какъв брой може да доближат жертвите

" Вашингтон пост " напомня, че съгласно мнозина геолози е съвсем невероятно да се планува тъкмо по кое време ще има земетресение заради изключителната трудност на разбора на цялата кора на планетата. Други споделят, че за спасяването на живот могат да оказват помощ набор от нови технологии - в това число изкуствен интелект за по-бързи и по-точни прогнози и смарт телефони, които могат неотложно да изпращат сигнали и да предизвестяват хората да се прикрият. През 80-те години на предишния век учените по земетресенията споделиха, че сегмент от разлома Сан Андреас в Калифорния е просрочен с предизвикването на земетресение и проучиха голям брой исторически данни, с цел да го предскажат. Те взеха решение, че земетресение ще удари до 1993 година, само че това не се случи до 2004 година - когато то мина през централна Калифорния без предизвестие.

Но бъдещето, в което технологиите по-прецизно плануват местоположението, времето и силата на земетресението, наподобява, е на доста години от нас, неточните оценки могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода.

Ето главните проблеми, посочени в обявата:
Системата ShakeAlert, основана от американския геофизичен институт USGS, може да изпрати уведомление до телефона, като даде почти 20 секунди до минута авансово уведомление. Технологията извлича данни от датчиците на полевата станция на USGS, които мерят интензивността на " люлеенето " на земята. Когато дадена станция засече земетресение, компютрите могат да изчислят данните от нея и да предскажат в границите на пет секунди накъде ще поеме трусът.

След това клетъчните оператори могат да издават предизвестия на потребителите в евентуалната зона. Системата работи, тъй като интернет и мобилните сигнали се популяризират доста по-бързо от темпото, с което земетръсните талази минават през канара.

Дори и технологията да е обещаваща, доста учени се опасяват, че даден артикул ще бъде пуснат на пазара по-рано без прецизно тестване и ще се провали. А подправените аларми карат хората да не се доверяват на технологията.

Напоследък се употребява изкуствен интелект, само че и той надали ще донесе необикновено прецизна прогноза, защото количеството налични данни за минали трусове към момента липсва - автоматизираните и цифровизирани записи са едвам на 25 - 30 години, а програмата се нуждае от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР