УИНДСЪРФПърво преминаване по черноморската ни граница с уиндсърф беше извършено

...
УИНДСЪРФПърво преминаване по черноморската ни граница с уиндсърф беше извършено
Коментари Харесай

Екстремните спортове 16-22 септември

УИНДСЪРФ
Първо прекосяване по черноморската ни граница с уиндсърф беше осъществено тази седмица. Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха дистанцията от близо 300 километра за 3 дни като част от идеята “Черно море, свободно от пластмаса ”. Двамата уиндсърфисти потеглиха от най-северната точка - Дуранкулак, на 18-и септември и стигнаха до най-южната - Резово, на 20-и септември. В началото ги забави неустойчив вятър, след това щета в мотора на главната съпътстваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния сектор - Бургаския залив. Още за приключението, наречено “Wind2win ”, очаквайте във вторник, 25-и септември, в предаването ни “Хоризонт до обед ”.

ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ
Весо Овчаров сложи международен връх в акробатичния парапланеризъм. На 20-и септември акропилотът направи 612 поредни превъртания - с 44 повече от досегашния връх на Хорацио Лоренс. Постижението на българина е извънредно, защото фигурата, наречена, инфинити тъмблинг, е считана за една от най-сложните в акробатичния парапланеризъм, а центробежните сили, влияещи върху човешкото тяло, са извънредно огромни.

През 2015 година Весо Овчаров сложи различен връх. Тогава той, сърбинът Петар Лонкар и чехът Онджей Прохазка извършиха за първи път в историята троен инфинити тъмблинг. Тримата парапланеристи успяхат да създадат 126 превъртания в съвършен синхрон.

Интервю с Весо Овчаров за настоящия му връх чуйте в звуковия файл.

БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ
Олимпийският първенец Елиуд Кипчоге от Кения сложи нов международен връх в маратона. Миналата неделя (16 септември) той завоюва маратона на Берлин, като измина 42-километровото разстоение за 2 часа, 1 минута и 39 секунди. Това е незабравим резултат, защото смъква 78 секунди от предходното най-хубаво достижение и е най-голямата корекция на върха за повече от половин век. 33-годишният Кипчоге е считан за един от най-хубавите маратоници в наши дни. Той прави дебюта си преди 5 години в Хамбург. Оттогава е взел участие в 11 маратона, като в 10 финишира първи.

Българите Силвия Младенова и Здравко Кръстев сполучливо финишираха в скайрънинг надпреварата Glen Coe Skyline в Шотландия, част от Световните серии - Мигу. Трасето е дълго 52 километра и е с отвесно нанагорнище 4750 м. “Състезанието е с доста положително трасе, само че тази година, поради неприятно време (б.а. мъгла, дъжд и студ), беше съкратена версия, като включваше единствено един от двата технични сектора ”, описа за БНР Младенова. Тя зае 20-о място измежду дамите, с време 6 часа и 19 минути. Времето на Здравко Кръстев пък е 5 часа и 14 мунути, което му отреди 73-о място измежду мъжете.

Победител при дамите в Glen Coe Skyline е американката Hillary Gerardi (4 часа и 17 минути), а при мъжете - испанецът Kilian Jornet (3 часа и 37 минути). Ден по-рано Жорнет стана международен първенец в дисциплината Sky Race, като усъвършенства досегашния връх с цели 20 минути.

КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ
Новият международен първенец в спортното катерене в дисциплината боулдър е 19-годишният японец Кай Харада. Той завоюва първото място в края на миналта седмица на шампионата в Инсбрук, Австрия. При дамите първа се класира словенката Яня Гарнбрет. Тя завоюва златото и в комбинирата дисциплинираност, включваща скорост, компликация и боулдър. При мъжете победител там е австриецът Якоб Шуберт, който се класира първи и в “класическата ” дисциплинираност компликация.

Легендарната катерачка от края на 90-те години Лив Сансоз изкачи всичките 82 четирихилядни върха в Алпите. Началото на проектабеше сложено предходната година, а последния връх Лив стъпи на 11 септември, стана ясно тази седмица. След изкачването на Монблан французойката е полетяла с парапланер.

Шерп почина при лавина на Дхаулагири - 24-годишният Dawa Geljen Sherpa от Seven Summit Treks. Общо седем шерпи бяха затрупани при нещастието, станала на 19 септември, само че останалите шестима съумяха да се спасят. Групата фиксирала въже сред лагер 2 и лагер 1 на осемхилядния връх. На Дхаулагири има две експедиции сега - на австралиеца Andreas Neuschmid и на 79-годишния испанец Карлос Сория, който прави девети опит да изкачи 13-ия си, предпоследен, осемхилядник от така наречен " Хималайска корона ".

Огромна лавина падна и върху група алпинисти по време на нанагорнище на Куксар Пик (Gojal, Upper-Hunza) в Пакистан. Всички пет души от експедицията останаха невредими.

В Полша сега се организира Международният фестивал на планинарския филм на името на именития полски планинар Анджей Завада - “бащата ” на зимния хималаизъм. Утре, в границите на фестивала, ще бъдат раздадени и Оскарите в алпинизма - премиите Златен пикел. Престижното отличие за цялостна алпийска кариера ще бъде връчено на словенеца Андрей Щремфель, а кой ще получи Златен пикел 2018-а ще научим на следващия ден, 23 септември.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР