Угур Шахин - съоснователят и главен изпълнителен директор на германската

...
Угур Шахин - съоснователят и главен изпълнителен директор на германската
Коментари Харесай

Той се интересува само от науката

Угур Шахин - съоснователят и основен изпълнителен шеф на немската биотехнологична компания BioNTech, която стои зад първата утвърдена ваксина против COVID-19 в Западния свят, не е продал нито една компания на акцията от повече от година, макар рекордния скок в цената на фондовата борса, съобщи „ Бизнес инсайдър “

Шахин и неговата брачна половинка Йозлем Тюреджи са „ екипът фантазия “, чиято компания си партнира с американския фармацевтичен колос Рfіzеr в създаването на ваксина против COVID-19 и обезпечаването на 3 милиарда дози от нея до края на 2021 година

Надпреварата сред фармацевтичните компании за основаване и разпространяване на ваксини против ковид бе извънредно оспорвана през предходната година и продължава да е такава през тази, като това се отразява на акциите на компаниите. Много акционери побързаха да продадат част от книжата си в тези компании, с цел да приберат облаги от огромното им повишаване.

Пример за това е основният изпълнителен шеф на Рfіzеr Алберт Бурла, който продаде 60% от акциите си в компанията в деня, в който тя заяви, че имунизацията й против COVID-19 има успеваемост от над 90%.

Според отчет на „ Форбс “ Шахин обаче не е продал нито една акция на ВіоNТесh от 13 февруари 2020 година насам.

Шахин, който е наследник на турски емигранти, преместили се в германия в края на 60-те години на предишния век, през днешния ден е измежду най-богатите хора в страната. Семейството му обаче живее в непретенциозен апартамент, покрай офиси на компанията, и не има автомобил. Той е прочут с това, че постоянно върви на работа с колело. Днес неговата компания се прави оценка на 36 милиарда $.

Шахин осъзнава, че COVID-19 ще нанесе тежки вреди в международен мащаб още през януари 2020 година Дългогодишния му опит с мРНК технологията се оказва повече от потребен, когато BioNTech насочва напъните си за намиране на ваксина против вируса.

Тази седмица шефът на Pfizer Бурла разказа Шахин като „ доста, доста неповторим човек “.

„ Той се интересува единствено от науката. Дискусиите към бизнеса не са неговата чаша чай. “, сподели Бурла в изявление за „ Ню Йорк таймс “ в края на предходната година. „ Той не ги харесва въобще. Той е академик и човек на правилата. Вярвам му на 100% “, добави той.

По време на развиването на имунизацията на BioNTech акциите на компанията нарастнаха с 900% от първичното и обществено предложение през 2019 година Според „ Форбс ” делът на Шахин в компанията се прави оценка на 6,1 милиарда евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР