Уганда обяви планове за приемане на закон, който предвижда налагане

...
Уганда обяви планове за приемане на закон, който предвижда налагане
Коментари Харесай

В Уганда гласят закон Убий гейовете

Уганда разгласи проекти за приемане на закон , който планува налагане на смъртно наказване на хомосексуалистите, осведоми " Ройтерс ".

Законопроектът, прочут като " Убий гейовете " в Уганда, беше отритнат преди пет години и в този момент държавното управление заяви, че възнамерява да гo възроди до няколко седмици.

" Хомосексуализмът не е натурален за угандците, само че гейове организират всеобщо рекрутиране в учебните заведения и изключително измежду младите , където те стартират лъжата, че хората са родени такива ", разяснява министърът по етиката и честността Симон Локодо.

Той означи, че наказателният кодекс на страната е стеснен, единствено криминализира действието, само че с измененията се цели да се санкционира всеки, който вербува или предизвиква хомосексуализма, а при н ай-тежките случаи да се постанова смъртно наказване.

В Африка са едни от най-строгите закони против хомосексуализма в света. Еднополовите връзки са табу и сексът сред гейове е закононарушение в огромна част от континента, като наказванията варират от затвор до гибел.

По-рано тази година Бруней си навлече гнева на интернационалната общественост поради проекти за налагане на смъртни санкции при еднополов секс, само че поради рецензията страната беше принудена да се откаже.
 Бруней няма да постанова смъртно наказване за еднополов секс
Бруней няма да постанова смъртно наказване за еднополов секс

В неделя султан Хасанал Болкия наложи мораториум върху смъртното наказване

Сега Уганда обаче желае да наложи смъртно наказване. Локодо разгласи, че законопроектът, подсилен от президента Йовери Мусевени, ще бъде импортиран в Народното събрание през идващите седмици . Очаква се да бъде гласуван до края на годината. Министърът е оптимист, че ще бъде прокаран с нужното 2/3 болшинство. Липсата на задоволително поддръжка блокира сходен законопроект през 2014 година

Конституционният съд на Уганда отхвърли законопроекта през 2014 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР