УЕФА добави дъгата към логото си, като защити решението си

УЕФА добави дъгата към логото си, като защити решението си ...

УЕФА добави дъгата към логото си в скандала с Унгария


УЕФА добави дъгата към логото си, като защити решението си да откаже да позволи стадион "Алианц Арена" в Мюнхен да бъде осветен в същите цветове в знак на протест срещу анти-ЛГБТ законите, приети в Унгария, информира "Франс прес".

В изявление европейската футболна централа заяви, че "е горда да носи цветовете на дъгата", символ за ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и трансексуални), но заставала зад решението си, като настоява, че искането на град Мюнхен за осветяване на стадиона било "политическо".

Германия ще играе с Унгария на "Алианц Арена" тази вечер в последния ден от мачовете в групите на Евро 2020.

— UEFA (@UEFA)
"Самото искане беше политическо, свързано с присъствието на унгарския футболен отбор на стадиона за мача с Германия тази вечер", заяви УЕФА.

УЕФА заяви, че дъгата е "символ, който въплъщава нашите основни ценности, насърчавайки всичко, в което вярваме - по-справедливо и равнопоставено общество, толерантно към всички, независимо от техния произход, убеждения или пол".

И настоя, че решението му да отхвърли искането на Мюнхен не е политическо, като заяви, че "дъгата не е политически символ, а знак за нашата твърда ангажираност към по-разнообразно и приобщаващо общество".

Искането на Мюнхен за осветяване на стадиона в столицата на Бавария дойде, след като унгарският парламент одобри забрана за "популяризиране" на хомосексуалността и промяна на пола на непълнолетни, законодателство, което според критиците е дори по-строго от руския закон за "гей пропаганда".

Миналата година на хомосексуалните двойки също беше ефективно забранено да осиновяват деца, мярка, която доведе до редки критики на правителствената политика от страна на унгарска спортна личност - вратарят на националния отбор Петер Гулачи.

Източник: news.bg