Удари часът на голямото дерби на английският футбол. Един срещу

...
Удари часът на голямото дерби на английският футбол. Един срещу
Коментари Харесай

”Ливърпул” срещу ”Ман юнайтед” - войната продължава. Милиони са затаили дъх

Удари часът на огромното дерби на британският футбол. Един против различен се изправят тимовете с най-вече шампионски трофеи – „ Ливърпул “ и „ Манчестър юнайтед “. Цяла седмица към този момент изданията на острова и по света пишат за конфликта, който по традиция се смята за дербито на шампионата от десетилетия.
Няколко пъти бе споменавано, че треньорът на мърсисайдци бе сравняван с легендата сър Алекс Фъргюсън. Юрген Клоп отхвърли сходни изказвания като неоснователни. А те бяха, че употребява психически способи, с цел да въздейства на съдиите.

Повод бяха думи на Клоп, че " Манчестър юнайтед " е получил повече дузпи за последните две години, в сравнение с " Ливърпул " за пет и половина, откогато той е отпред на тима. Впоследствие британският арбитър Марк Клатенбърг съпостави Клоп с Фъргюсън и го дефинира за двуличник, в случай че допуска, че играчите на " Юнайтед " желаят да печелят дузпи.

" Изненадан ли съм, че някой приказва за това, което съм споделил? Не. Изненадан ли съм, че Марк Клатенбърг приказва за това? Не. Но за него е хубаво, че можем да го споменем. Не, аз не съм сър Алекс по доста аргументи. Когато хора като Марк Клатенбърг приказват, това постоянно споделя доста повече за тях, в сравнение с би могло да се отнася за мен. Нямам умения за психически игри и това несъмнено е мой проблем ", сподели Клоп преди конфликта с " Юнайтед ".

Дербито на британския футбол е в неделя на " Анфийлд ". Двата тима влизат в мача като първи и втори в класирането.

Около 60 километра разделят митичните градове на футбола, само че добросъседство посред им няма. Отборите в алено са знак и на двата града. Футболните катедрали - " Олд Трафорд " и " Анфийлд " са арени на десетки незабравими борби сред днешните противници. Мачът постоянно е претрупан с високи упования.

Моментната форма рядко има значение в него. Дълги години Ливърпул господства в Англия и Европа. По-късно - по време на ерата " сър Алекс Фъргюсън " Юнайтед подчинява съперниците си, само че крайният резултат от дербито рядко оправдава предварителните сметки.

Ливърпул е основно пристанище за страната, а Манчестър е градът, от който е почнала Индустриалната гражданска война. Нейната съществена движеща мощ била текстилната индустрия, чиито център бил тъкмо Манчестър. През 1830 година даже е построена железопътна линия сред двата града, а задачата била ясна – множеството артикули от пристанището е трябвало да бъдат превозени до фабриките в Манчестър.

Всичко обаче се обърква в края на 1857 година, когато настава международна финансова рецесия, останала в историята като Паниката от Уолтстрийт, в резултат на редица промени в Съединени американски щати, довели и до Гражданската война (1861-1865). Какво общо обаче има Гражданската война в Съединени американски щати с Ливърпул и Манчестър? Основната суровина за доходоносната текстилна индустрия в Англия била евтиният памук от американския юг, която пък била евтина с помощта на робския труд. Севера печели войната, а една от последствията е отменянето на робството. Автоматично това води и до повишаване на памука.

Ливърпулските управляващи вземат решение да се възползват от рецесията и усилват другите такси за идващите кораби с памук за манчестърските заводи.Това по никакъв начин не се понравило на предприемачите от Манчестър, които в един миг към този момент били сложени пред угрозата да банкрутират поради повишените разноски. Вдъхновени от неотдавна издигнатия Суецки канал в те се вземат решение на самоуверен ход – построяването на канал до града, който да разреши на корабите да дебаркират допустимо най-близо до фабриките. Дългият 58 км канал е отворен на 1 януари 1894 година С него Манчестър нарушава статуквото и непосредствено заобикаля пристанището на Ливърпул. Последствията за работната ръка край река Мърси са обилни и по този начин враждата към този момент става двустранна. Първо ливърпулци „ удрят “ съседите си от Манчестър с високи такси, а отговорът провокира безработица и обилни стопански последици.

Само няколко месеца по-късно е първият мач сред Ливърпул и Нютън Хийт (старото име на Манчестър Юнайтед) и съперничеството се придвижва на футболния терен.

Домакинът „ Ливърпул “ е учреден през 1892 година, а „ Ман юнайтед “ – през 1878 година

Двата клуба са с най-вече последователи по света, включително и в България. Хегемонията им по брой почитатели в света и на острова е нарушавана единствено от „ Арсенал “, само че не за дълго.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР