Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август, стана ясно отрешение

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август, стана ясно отрешение ...

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас


Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август, стана ясно отрешение на Министерския съвет.
По данни на Световна здравна организациякъм 18 юлиобщият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3.4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.
В световен план, към 20 юли, България се нарежда на седмо място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.
До 18 юлив България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18.1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс са 16.2% от българите, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.
Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на странатаи въвеждането на ограничения за достъпще спомогнат за намаляване на разпространението на нови варианти у нас.

Източник: bulnews.bg