Удължаване на антикризисните мерки до края на годината и скоростно

...
Удължаване на антикризисните мерки до края на годината и скоростно
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите: Не бавете Плана за възстановяване и развитие

Удължаване на антикризисните ограничения до края на годината и скоростно приемане на Плана за възобновяване и резистентност. Това желаеха бизнесът и синдикатите от новия парламент. Предупредиха, че парите за ограниченията свършват, безработните се усилват, а бизнесите чакат възобновяване едвам следващата година.

Без значение кой ще ръководи, трябват две незабавни антикризисни ограничения, предизвестиха бизнесът и синдикатите.

Първо, каква е икономическата обстановка в България? Влошава се. България е с най-рязък скок на безработните в целия Европейски Съюз за последното тримесечие на 2020 година - 5,4%. Фискалният запас пада до 5,9 милиарда лева все още. За първи път от 7 години бюджетът е с недостиг в края на първото тримесечие: към 650 млн. лева



Трябват две неща: първо, антикризисните ограничения 60 на 40, 80 на 20 и 75 на 0 да бъдат удължени до края на тази година.

Второ, България да внесе Националния проект за възобновяване и резистентност в Европейска комисия до края на април , с цел да получи първите траншове европари допустимо най-рано тази година.

България търпи 18% срив на вложенията от началото на рецесията или 4 милиарда лева по-малко по отношение на 2019 година.

" Прогнозите на предприятията са за тази, настоящата 2021-а, за ново стесняване на вложенията с нови 15,5% ", сподели Васил Велев - ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Планът за възобновяване ще ги върне назад съгласно бизнеса и синдикатите.



Предлагат единствено три минимални корекции за още 1,4 милиарда лева към ограниченията за софтуерна рационализация, цифровизация и зелен преход. Планът да бъде импортиран в Европейската комисия до 30 април.

" За да може България да получи парите си септември-октомври тази година още ", посочи Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Планът би трябвало да бъде импортиран в Европейска комисия без закъснение, макар политическата конюнктура.

" Проблемите, които стоят пред страната, те са си едни и същи, все едно кой ръководи тая страна ", сподели Димитър Манолов - президент на КТ " Подкрепа ".

Заради влошената стопанска система и приключването на банковия мораториум, над половината компании чакат усложнения при изчистване на отговорностите си.

" Добрата вест е, че към момента има живи данъкоплатци в българския бизнес за тези, които са в Народно събрание. Лошата вест е, че българската стопанска система не е белгийската, която може да си разреши 591 дни да няма държавно управление ", посочи Радосвет Радев - ръководител на Българската стопанска камара.

Според бизнеса е належащо и удължаването на антикризисните ограничения до края на годината.

" Трябва да имаме буфери, които да обезпечат и на бизнеса, и на работещите сигурност, че каквото и да се случи, ще има опция в някаква степен те да бъдат обезщетени ", предложи Евгений Иванов - изпълнителен шеф на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Бизнесът прикани новата администрация и да не забавя подготовката на бъдещите оперативни стратегии за идните 7 години.

" За нас е значимо тази активност да не прекъсва, защото това са финалните договаряния с Европейска комисия ", сподели Васил Тодоров - основен секретар на Българската търговско-промишлена палата.

За ограниченията и Плана синдикатите и работодателите упорстват за съвещания с шестте парламентарни групи от понеделник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР