Учителката панагюрка Райна Попгеоргиева Футекова, наречена Райна Княгиня, ушила Главното

...
Учителката панагюрка Райна Попгеоргиева Футекова, наречена Райна Княгиня, ушила Главното
Коментари Харесай

7 турци изнасилват Райна Княгиня в пловдивски затвор

Учителката панагюрка Райна Попгеоргиева Футекова, наречена Райна Княгиня, ушила Главното знаме на Априлското въстание и знак на протеста. На 22 април 1876 година в Панагюрище знамето е осветено, разгласен е завършек на 5-вековното иго. Със сабя, револвер и знамето в ръка Райна минава из града, приветствана като героиня.

След погрома на въстанието е задържана и изпратена в пандиза “Имам Евине” в Пловдив. Подложена е на изтезания - бита, изнасилена от седем турци по едно и също време, оставена на самун и вода повече от месец. Под натиска на непознатите консули в Пловдив е освободена на 31 юли. Изтерзана и болна отпътува за Русия, където се лекува и приключва медицина. Тя е първата дипломирана акушерка в България. Осигурява стипендии за деца сираци от въстанието.

След Освобождението Райна е преподавателка в девическата гимназия в Търново. Приятелка на вдовицата на Христо Ботев - Венета.

Ушитото от нея знаме се изгубва във въстанието, но за 25-годишнината му шие още три флагове.

Жени се за Васил Дипчев, участник в Априлското въстание, кмет на Панагюрище и по-късно народен представител. В фамилията се раждат петима синове: Иван, Георги, Владимир, Петър и Асен. Райна умира на 29 юли 1917 година в София.

Трима от синовете, офицери, герои от войните, стават жертва на националната власт. Иван Дипчев умира в лагера край Ловеч, Владимир е разстрелян без съд и присъда през 1944 година, Асен, адютант на капитан Харлаков, килъра на Александър Стамболийски, лежи дълги години по лагерите.

Източник: Марица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР