Учителите в средното образование също имат финансови притеснения, заяви Любослав

...
Учителите в средното образование също имат финансови притеснения, заяви Любослав
Коментари Харесай

КНСБ: Няколко сектора на протест за ниски заплати

Учителите в междинното обучение също имат финансови терзания, съобщи Любослав Костов, основен икономист на КНСБ

" Днес предстоят няколко секторни митинга. В градския превоз поради неналичието на нов бюджет дефицитът при Столична община се усили. Може би тази година нещата ще ескалират, желаят се 30% растеж на заплатите. 8000 от 12 000 чиновници на " Български пощи " са се подписали за ефикасна стачка. Между 715 и 930 лв. е заплатата на 2/3 от тях. Искаме сред 150 и 200 лв. растеж. Във ВиК бранша доста оператори са пред банкрут, от години той е недофинансиран. Заплатите са сред 800 и 1000 лв., става дума за 10 000 индивида ". Това сподели в ефира на Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

По думите му в междинното обучение също има финансови терзания. " Все повече и повече браншове излизат ''на алено " и ще се решат на митинг, да няма нов бюджет беше огромна неточност. Исканията са към служебния кабинет - да приготви бюджет за 2023 година и още с първите дни на новия парламент, да бъде импортиран. Предполагам, че това ще се случи през май, със задна дата всичко ще се актуализира. Бюджетната процедура 2020 - 2024 година е почнала преди седмица. Още нямаме признат Закон за бюджета за 2023 година. Ако ни поканят, още на следващия ден ще обсъдим съответните си претенции по браншове и браншове ", съобщи той.

Според него даже да не се внася бюджет това отново е тип политика. " Протестите ще продължат даже да изпълним среща. Работим добре с министъра на финансите, само че тя няма пълномощия на постоянен министър. Месеци на безхаберие доведоха до тук ", изясни Костов. И добави, че растежът на приходите е наложителен.

" Искаме минималната заплата да е 850 лв. от 1 юли, а междинните приходи да се вдигнат с най-малко 15% без значение дали става въпрос за частния или бюджетния бранш. Необлагаем най-малко би решил казуса с минималното възнаграждение ", акцентира икономистът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР