Учителите в четвърти клас, чиито ученици ще държат национално външно

...
Учителите в четвърти клас, чиито ученици ще държат национално външно
Коментари Харесай

Паника за изпитите в четвърти клас

Учителите в четвърти клас, чиито възпитаници ще държат национално външно оценяване тази година, са в суматоха, поради разпореждане на министерството, получено преди седмица. Съгласно него децата на 10 годинки ще вършат диктовката си по български език и литература не под надзора на преподавателя, а от аудиозапис.

" Това е цялостна нелепост и считам да сезирам министерството допустимо най-скоро ", споделя шефът на 107-мо учебно заведение Данко Калапиш. По неговите думи не е несъмнено, че във всички учебни заведения, където се вършат диктовки, ще има качествена техника и децата ще чуват това, което ще им се чете. Освен това не е несъмнено дали дикторът, определен от министерството, ще чете задоволително постепенно, с цел да го схванат и учениците, които схващат и записват малко по-бавно. Особено в случай че са деца с различен етнически генезис. Според Калапиш част от децата могат да не се оправят с диктувания текст, просто тъй като не са репетирали това по-рано, а са привикнали с гласа на класната ръководителка, която постоянно знае какъв брой време е належащо на учениците, с цел да се оправят добре при доктовка. " Миналата година участвахме в едно съревнование с по-големи деца, само че даже и те не се оправиха с аудиозаписа, тъй като времето им бе прекомерно малко ", уточни Калапиш.

Учители на четвъртокласници във фейсбук се уговарят по какъв начин да търсят записи, посредством които да упражняват писането на дребните. " Имам съмнения, че часовете по изобразително изкуство и музика да вземем за пример, ще бъдат отнети през втория период, с цел да могат децата да упражняват диктовка под аудиозапис ", споделя Мария Николова, преподавател в начален стадий. При това МОН е длъжно да предизвестява авансово за промени в изпита още при започване на тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР