Учила в Милано, завършила в Копенхаген, специализирала в Нова Зеландия,

...
Учила в Милано, завършила в Копенхаген, специализирала в Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Светът изгуби ума и дума по красивата българка Полина, която може да... СНИМКИ

Учила в Милано, приключила в Копенхаген, специализирала в Нова Зеландия, през днешния ден Полина Хаджимитова проектира здания в Австралия. Основно в Мелбърн, където живее и работи от три години.


Полина

В околните две седмици си е в родината освен да види околните си, само че и да направи презентация на метода, по който работи и поради който е един от най-търсените експерти в тази област. Нарича се Building Information Modeling (BIM) или по наше му - строително осведомително моделиране, прецизира в. Монитор.

В средата на седмицата събра съидейници, любопитни младежи и бъдещи експерти в сферата в столицата, където им описа за новата епоха в архитектурата, с помощта на високите технологии и няколко „ програмки “.


В плана за новия хотел от веригата Хаят в Мелбърн, който следва да бъде повдигнат, Полина работи в екип със експерти от няколко интернационално влиятелни компании, Снимка: Личен списък

С тъкмо тези „ програмки “, с които Полина работи, познава и развива към този момент повече от 10 години (от образованието си по архитектурни технологии и строителен мениджмънт в Дания), тя прави триизмерни модели на здания, които обаче не са елементарна 3D визуализации, а са цялостни с цялата информация, нужна на всяко звено експерти, които ще строят, обслужват, имат и употребяват постройката.

„ Обектите са категоризирани, влизаш в програмата и избираш каквото ти е нужно. Имаш заложена база с типове стени да вземем за пример. Избираш си и можеш да я променяш, да добавяш или махаш пластове, обшивки, изолации, до момента в който не я направиш тъкмо каквато ти би трябвало.

И за какво е значимо и скъпо? Защото, когато програмата „ схваща “, че това е стена, тя „ знае “, че има характерности (шумопропускливост, топлопропускливост, количество материали и т.н.), т.е. цялостна е с всякаква информация.

Всички тези индикатори можеш да изкараш в една таблица и когато ме попиташ:

Колко квадратни метра ще са ми плочките?

аз мога да ти кажа до сантиметър, в това число какъв брой ще костват. Тези BIM стратегии автоматизират доста от процесите на работа до момента. Не е нужно да смяташ в допълнение, то е заложено в тях “, по този начин с образци разказва другояче тясно профилираната си работа Полина.

Признава, че когато приключва университета си в Копенхаген и даже 5 години по-късно, не се афишират позиции за работа за експерти с BIM – толкоз нова е технологията.

И до през днешния ден такива като нея няма доста в международен мащаб, което я прави задоволително търсена и й дава убеденост, че каквато и смела и рискова крачка да направи, без работа няма да остане.

Все отново в портфолиото си има доста съществени планове – същински перли. Работила е в огромна компания в Мелбърн, където е била един от хората проектирали (отново с уменията си в BIM програмите) хотел от веригата Хаят.

Плюс небостъргач на 40 етажа, чиито подстъпи към лобито в действителност са три старинни архитектурни шедьовъра, които са реставрирани. Именно плановете за тези остарели и извънредно „ криви “ здания са дело на българката.

Отново в Австралия е направила план за две учебни заведения, поръчан от страната, от нулата до тръжни документи единствено за две седмици и с помощта единствено на един собствен сътрудник. Дори не е знаела, че е допустимо да се работи в такива периоди. Строила е и лечебни заведения, а в Нова Зеландия е била част от екипа, работил по възобновяване на Крайстчърч след опустошителното земетресение преди осем години.

За разлика от България, BIM моделирането стартира да се трансформира в същински взрив в Америка, Океания и даже в Западна Европа. Защо? Защото е толкоз точно, в детайли и обгръща всички звена, че икономисва до 20-30% от строителните разноски.

„ Докато преди всяка компетентност работеше и си правеше чертежите и плановете на каквато си желае стратегия и след това се постановяваха един върху различен, то BIM малко или доста задължава екипа инженери и архитекти да работят дружно. Аналоговата архитектура е налагане на 2D планове един върху различен и търсене на засечките.

Но ние живеем в тримерен свят и когато прехвърлиш 2D в 3D действителност, отлично изглеждащите планове стартират да изобилстват от исблъсъци. Все още това се счита за обикновено и се оставят така наречен непредвидени разноски по време на строителство, да вземем за пример да се пробие стената, с цел да се смени нещо.

В BIM това не се случва, тъй като виждаш всички исблъсъци, преди да започнеш да строиш, а по време на градежа може да следиш посредством към този момент направения си модел и сканирането на терена работата непрекъснато. Това пести съгласно интернационалните изследвания до 30% от разноските “, изяснява Полина.

С такова наслаждение се впуска да споделя по какъв начин BIM моделите имат друго приложение за другите експерти. За крайните консуматори и вложителите естествено е най-интересно. Може да си сложиш VR очилата и да влезеш и „ употребяваш “ постройката като в електронна игра – да се изкачваш по стълбите, да скачаш, даже да се разходиш по действителната улица (защото авансово е сканирана лазерно или с дронове).

Чрез олекотен вид на програмата, качен в интернет пространството, пък домоуправителите да вземем за пример имат опция да влязат и да зададат на лампите на даден етаж да светнат. Могат да намерят и всякаква информация, която им е нужна като да вземем за пример по кое време и от кого е инсталиран един климатик, неговата гаранция, сериен номер и спецификации, прикрепени единствено в един файл към триизмерния модел на постройката. Няма към този момент шкафове с документи, изгубени бумаги и търсене.

Следващата крачка в новите технологии, с помощта на BIM моделирането най-вероятно ще бъде в сгода на крайния консуматор, т.е. притежателят на апартамент или офис, който от телефона си ще може от разстояние да включи климатика, осветлението, тв приемника, озвучаването или каквото си изиска.

От скоро българката има своя лична компания с дребен екип от 5-6 индивида и офис в Мелбърн, само че концепцията й е да я разшири с млади фрагменти от България, които да откри на презентациите у нас и да си образова. Не крие, че мисли и за разширение на активността тук. Иска й се да се завърне, добре й е в София и даже дупките по улиците не я нервират, както сама отбелязва с усмивка.


BIM обект за пиaно, изработен от компанията на Полина - Bimmetry. В началото на 2020 компанията ще пусне онлайн магазин за сходни БИМ обекти, Снимка: Личен списък

Оставила е тези дупки незабавно откакто приключва класическата гимназия. Да учи архитектура обаче не й е било фантазия. „ Исках постановка, социология, дизайн. Исках да изучавам всичко “, смее се Хаджимитова.

„ В Италия бях харесала няколко специалности, като едната беше промишлен дизайн, другата беше устойчива архитектура, само че още не знаех италиански, просто бях любопитна “, споделя тя и прецизира, че става дума за годините, когато България към момента не е членка на Европейски Съюз.

Налага й се да държи тест по всички общообразователни предмети и тя се явява на него със знанията си по латински. Успява да го вземе и записва архитектура, като бързичко научава италианския. Обучението в класическия вид на специалността в Милано обаче не се оказва това, което търси и 3,5 години откакто е прекрачила прага на италианския университет си купува студентски едномесечен билет за трен, с който може да употребява железниците в цяла Европа и потегля да търси нов университет, като обикаля доста от висшите учебни заведения за архитектура на Стария континент.

На релси, по хостели и при другари

минава през Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Норвегия, Швеция, Полша, Чехия, Словения, Словакия, Хърватия, Румъния, с цел да открие в Дания онази композиция сред архитектура и нови технологии, която постоянно е търсила.

„ Преместването ми в Дания в действителност беше добре премислено, рационално решение с взор в бъдещата ми специалност - да получа умения, които да приложа незабавно и да си намеря работа “, декларира Полина.

На финала на образованието си там би трябвало да изкара наложителен 6-месечен стаж. Прави го за малко в Швеция, след което отпътува в Нова Зеландия. Подава си портфолиото там, тъй като й се желае да поживее на екзотично място. Веднага й насочат предложение освен за стаж, а за работа. Бързо се озовава в Крайстчърч, без обаче да знае, че градът е преди малко унищожен от земетресение и имат потребност от експерти, които да го възстановят от нула.

„ След този земетръс си трансформираха изискванията за строителство, което е наложило даже оживелите здания, които не дават отговор на новите по-високи условия, да бъдат съборени “, споделя Полина, която макар настояването да остане да работи в Нова Зеландия се връща в Дания, с цел да се дипломира.


Между многото планове остава време и за малко персонални удоволствия в Австралия, Снимка: Личен списък

А след това и в България, където работи по огромни планове като „ София Ринг Мол “.

Опитът в Нова Зеландия обаче кара сърцето й да бие по-оживено при мисълта за Океания и когато приятелят й получава опция за развиване в Австралия, тя отпътува с него. Освен че получава доста и влиятелни оферти за работа в Мелбърн, българката доста желае да прегледа и цялата природа на тази неповторима страна.

До момента е съумяла да обиколи, само че относително дребна част от континента. А откакто го опознае и разшири активността си у нас, се надява да има повече време в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР