Учениците с COVID сертификат (познат още като зелен сертификат) ще

...
Учениците с COVID сертификат (познат още като зелен сертификат) ще
Коментари Харесай

Ученици с антитела няма да бъдат тествани, ако поне половината деца в паралелката има COVID сертификат

Учениците с Коронавирус документ (познат още като зелен сертификат) ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани. Това обаче ще може да стане, единствено в случай че най-малко половината от учениците в паралелката имат годен документ за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен антигенен или PCR тест.

Това е записано в обновените Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, които бяха одобрени със взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката през днешния ден.

Останалите възпитаници ще продължат да се образоват в електронна среда, до момента в който бъдат обезпечени проби за COVID-19, с цел да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, прецизират от просветителното министерство. Малко преди да разпространят известието си до медиите здравният министър Стойчо Кацаров разгласи, че още идната седмица и огромните възпитаници могат да се върнат в класните стаи, тъй като са обезпечени задоволително проби.

Новите правила позволяват на частните учебни заведения сами да закупуват проби за учениците от 5 до 12 клас, с цел да възстановят присъствения образователен развой, без да чакат доставка от страната. Тестовете би трябвало да дават отговор на условията на Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от страната.

Връщането на учениците в клас без да бъдат тествани обаче наподобява мъчно постижимо. От просветителното министерство прецизират, че имунизираните възпитаници в страната са 6.84%. Преболедувалите от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди, като от ведомството допълват, че не разполагат с данни за учениците с антитела.

Очаква се учебните заведения, които извършват новите условия, най-малко отчасти да възстановят присъственото образование за огромните възпитаници още от началото на идната седмица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР