Учениците от първи до четвърти клас отново в клас. Това

...
Учениците от първи до четвърти клас отново в клас. Това
Коментари Харесай

След среща при президента: Учениците от първи до четвърти клас - отново в клас до 10 дни

Учениците от първи до четвърти клас още веднъж в клас. Това може да се случи в период от 7 до 10 дни, в случай че родителите им се съгласят децата да бъдат тествани. Днес на изключителна среща при президента с министри от служебния кабинет за битката с пандемията стана ясно, че от на следващия ден взаимни екипи сред Министерство на вътрешните работи и РЗИ ще наблюдават по-строго - извършват ли се към този момент наложените ограничения. И още от обсъжданите тематики - пределната цена за взимане на проби при бързите антигенни проби ще бъде 10 лв.. Ще бъде проучвана международната процедура - може ли съществуването на антитела да е съображение за издаване на " зелен документ ".

На срещата при президента Румен Радев стана ясно, че кабинетът ще работи по ограничения, тъй че учениците от 1 до 4 клас поетапно да бъдат върнати в присъствена форма на образование. Ще бъдат търсени механизми това да се случи и за учениците от по-горните паралелки.

Здравният министър Стойчо Кацаров отбрани определения от държавното управление метод за използване на гъвкави ограничения, тъй че да бъде непокътната стопанската система и естественият темп на стопанския живот.

Президентът и министрите от кабинета обявиха, че най-сигурната отбрана против вируса е имунизацията, въпреки едвам 20% от популацията да са се имунизирали досега.

Ако родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, то най-малките възпитаници ще могат да се върнат в присъствена форма на образование до 10 дни, изясни здравният министър Стойчо Кацаров.

" Има щадящи проби, които са близалки или учредени на обособяване на слюнка, които всяко дете може единствено да направи и без по никакъв метод това да наврежда на него. Ако се обезпечат нужните средства от Министерството на финансите, 7 до 10 дни е реален период това нещо да влезе в действие и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в клас ", съобщи Стойчо Кацаров.

Образователният министър Николай Денков уточни, че консенсус измежду родителите по сходна мярка към момента няма.

" За страдание, в тази област аз не съм видял консенсус, само че това, което считам, е, че разсъдъкът ще надделее и че голямото мнозинство от родителите ще одобряват тази форма на влизане на децата в клас ", съобщи Николай Денков.

Той изясни, че учебните заведения е трябвало да минат в онлайн режим поради високата заболеваемост в системата.

" През работните дни към 15 септември по към 100 деца дневно бяха регистрирани като позитивни, до момента в който през последната седмица приказваме за бройки, които са 500, над 500, 400 бройки деца дневно, които биват регистрирани ", сподели Николай Денков.

Президентът съобщи, че е подкрепил въведените от държавното управление ограничения, макар високата цена.

" Ситуацията в действителност е напрегната. Въпреки прилаганите пропорционални ограничения през последните дни броят на заболелите и умрелите българи е обезпокоително висок, а лечебните заведения са задъхват. Разбирам, че другите възможности пред служебното държавно управление бяха или да затвори изцяло страната, или да приложи еластичен и отворен метод. Начинът на въвеждане на тези ограничения, обаче, търпи сериозна рецензия. На хората не беше обещано задоволително време да приспособяват тези ограничения и разбираемо е, че това провокира стрес и отвращение измежду хората ", съобщи Румен Радев.

" Колкото повече хора се имунизират, толкоз повече вероятността след това да се стигне до нов растеж на заболелите понижава - това, което виждаме в доста западни страни, които реализираха висок % на имунизация, и те освен че отстраняват ограниченията за физическо ограничаване, само че отстраняват и ограничения от вида носенето на маски. Така че този метод, който сме подхванали сега, съгласно мен, той е безалтернативен ", отговори Стойчо Кацаров.

Поставен беше и въпросът за безплатните проби.

" На доста места вместо обещаните безвъзмездни проби хората заплащат от 15 до 40 лева на тест. Можем да си представим един служащ, който има потребност от документ, само че е избрал да не се имунизира, би трябвало да заплаща до 80 лева на седмица, с цел да върви на работа ", съобщи Румен Радев.

" До понеделник на обяд ще бъдат подписани всички контракти. Лабораториите ще получават гратис от нас, пределна цена на теста, който ще бъде, което е записано в контракта, е 10 лв. за пробовземане. Не може да бъде повече ", съобщи Стойчо Кацаров.

Кабинетът ще изследва международния опит допустимо ли е хората с антитела, които не са регистрирани като преболедували ковид, също да получават документ. От на следващия ден стартира и по-строг надзор върху ограниченията.

" Подобни ограничения не могат да се осъществят качествено без намесата на съответните органи на Министерство на вътрешните работи ", разяснява Бойко Рашков.

И идния месец ще продължи финансовото стимулиране на медицинския личен състав.

" Всичките експерти на първа линия, без значение от ранга им - лекари, медицински сестри, дежурен санитар, ще получат 1200 лева нето ", съобщи проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК.

Ще бъде изработен нов обзор дали имунизацията носи опасности за хора със характерни болести. А родителите на деца, които учат онлайн, ще продължат да получават месечна помощ.

" Семейства, които имат едно дете, ще получат подкрепяне от 650 лв. месечно, родители с две и повече деца - надлежно 975 лева месечно ", съобщи Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и обществената политика -

От на следващия ден и хората, преболедували коронавирус, открит с антигенен тест, ще могат да изтеглят своя документ от системата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР