Ученици с нарушено зрение се включиха в националния конкурс Голямото

...
Ученици с нарушено зрение се включиха в националния конкурс Голямото
Коментари Харесай

Национален конкурс Голямото Брайлово четене се проведе във Варна

Ученици с нарушено зрение се включиха в националния конкурс " Голямото Брайлово четене " във Варна. Инциативата е отдадена на 210 годишнина от рождението на Луи Брайл, основател на неповторимата писменост за незрящи.

Варна

Преди повече от 2 века Луи Брайл подрежда на белия лист шест релефни точки в разнообразни конфигурации. Така те се трансформират в думи, които незрящият човек чете с върховете на пръстите си.
Жулиета Петкова -директор на Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение " Проф.д-р Иван Шишманов " - Варна: Да, мъчно се учи, мъчно се запомнят всички конфигурации, само че новите технологии по този начин, както ги има, по този начин може и да ги няма.
Години наред Спас Карафезов, ръководител на националното читалище " Луи Брайл ", поставя старания, с цел да разпространява брайловата просветеност измежду незрящите.
Спас Карафезов, ръководител на Националното читалище на слепите " Луи Брайл 1928 ": Това е незаменимо средство, посредством което слепия може да написа и да чете със своя интуиция! Без медиатор на диктор.
Комисия прави оценка участниците в състезанието за скорост на четене, интонация и четене с схващане. За най-хубавите има награди - топки и раници за екскурзии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР