Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят

...
Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят
Коментари Харесай

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Учените са разкрили нови обстоятелства, които биха могли да обяснят за какво мъжете нормално не живеят толкоз дълго, колкото дамите.

Изследванията демонстрират, че това е обвързвано със загубата на Y хромозомата, което може да докара до злокачествени формирания на сърдечния мускул и съдбовна сърдечна непълнота, оповестява „ Скай Нюз “. Учените считат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, само че те могат да бъдат подкрепени от лекарство, което предотвратява рисковите развития.

Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y-хромозоми.

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния декларира: " Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от дамите. Те като че ли остаряват по-бързо от биологична позиция. " Той добавя, че " новото изследване дава визия за аргументите, заради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на дамите ". Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за обезвреждане на нездравословните резултати от загубата на хромозоми.

Много мъже стартират да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се счита, че това е изключително особено за пушачите.

Изследователите към този момент са открили, че мъжете, които са изгубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта болести като заболяването на Алцхаймер.

Смята се, че новото изследване е първото безапелационно доказателство, че загубата на хромозоми има директно нездравословно влияние върху здравето на мъжете.

Изследователите организират опити с мишки, употребявайки технология за модифициране на гени, с цел да схванат по-добре последствията от загубата на Y-хромозома в кръвта. Те откриват, че загубата на хромозомата форсира обвързваните с възрастта болести и прави мишките по-предразположени към сърдечни болести, което води до по-ранна гибел.

Изследователите са проучили и последствията от загубата на Y-хромозома при мъжете. Те откриват, че загубата на Y хромозомата е обвързвана със сърдечносъдови болести и сърдечна непълнота - с увеличението на загубата на хромозомата се усилва и рискът от гибел. Резултатите демонстрират, че битката с последствията от загубата на Y-хромозомата може да помогне на мъжете да живеят по-дълго и да имат по-добро качество на живота.

Резултатите са оповестени в списание Science Journal, написа БГНЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР