Учените са единодушни, че човешкото влияние е двигателят на неблагоприятните

...
Учените са единодушни, че човешкото влияние е двигателят на неблагоприятните
Коментари Харесай

Прогнозата на WWF: Суша, загуба на реколта, екстремен климат заради човека

Учените са единомислещи, че човешкото въздействие е моторът на неподходящите дестабилизиращи промени в климата , които всички следим. Това съобщи Апостол Дянков , старши специалист в отдел " Климат и сила " в WWF при представянето на отчета " Климатичното предизвикателство за България ".

Земята се е затоплила с над 1.2 градуса по отношение на 19 век. Затоплянето се дължи главно на два парникови газа: въглероден диоксид и метан , отделяни от изгаряне на изкопаеми горива. Дори дребната смяна с 2 градуса ще направи планетата неузнаваема . Може да загубим кораловите рифове и леда в Арктика през лятото. Затоплянето с над 1.5 градуса може да промени циркулацията на атмосферата и океаните, причинявайки необратими произшествия .

В България се чака суша, изгубени реколти и рискови събития : над 40 тропически нощи годишно през 2050 година, сред 2 и 4 градуса стопляне до 2100 година, пагубни горски пожари като тези в Гърция и Турция, понижение на летните превалявания с 10-20%, което да докара до огромни загуби на годишна продукция, преди 2080 година рискът от рискови наводнения ще се усили 2-4 пъти.

На локално равнище бедствията като горещи талази и поройни наводнения ще се усилят в пъти за всеки градус стопляне. Ще нарасне броя и интензитета на най-екстремните събития. Учените смятат, че някои метеорологични бедствия, които сполетяха Америка и Европа през 2021 година, не биха били благоприятни условия без излъчванията. Температурите и к оличествата превалявания са били изцяло невиждани .

Периодът от 2015-2021 година в ключва най-горещите 7 години в историята .

В българските медии към момента се срещат отрицателни изказвания като да вземем за пример, че стоплянето се дължи " слънцето или че климатът се трансформира, не е поради нас ".

Изпълнителният шеф на природозащитната организация WWF България Веселина Кавръкова изясни, че задачата на WWF e да обезпечат бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. Загубата на природа е рецесия, която е не по-малко значима от тази на климата, само че не е толкоз известна и позната на рецесията. Климатичната и естествената рецесия са двете страни на монетата и са взаимносвързани, разясни тя.

Общественото внимание се отклонява от другите рецесии, само че има други незабавни значими, обществени, стопански и публични въпроси, които би трябвало да се вземат решение - за контролиран климат и опазена природа, сподели тя и настоя за сливане на силите с бизнеса, научните среди и държавното управление в разрешаването на проблемите на климата.

Тя настоя за вярно и редовно информиране на обществото за измененията в климата .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР