Учените от Застрахователния институт за безопасност на движението към Масачусетския

...
Учените от Застрахователния институт за безопасност на движението към Масачусетския
Коментари Харесай

Eлектронните асистенти имат обратен ефект върху шофьора

Учените от Застрахователния институт за сигурност на придвижването към Масачусетския софтуерен унивеситет организираха проучване, в границите на което изясниха, по какъв начин развиването на електронните асистиращи системи в автомобила въздейства на държанието на водача на пътя.
В проучването са взели участие 20 доброволци. В продължение на месец те са управлявали коли, оборудвани със съвремени електронни асистенти. Десет от тях са карали Land Rover Range Rover Evoque с включен адаптивен круиз-контрол, който разрешава да се поддържа определената скорост и да се резервира дистанцията от движещия се начело автомобил. Останалите са управлявали Volvo S90, оборудвано със същата технология, а също по този начин и със системата Pilot Assist, позволяваща поддържане на лентата на придвижване.
 Системите за помощ на лидера отхвърлят на всеки 13 километра Системите за помощ на лидера отхвърлят на всеки 13 километра
Асистиращите системи на новите коли са ненадеждни и се нуждаят от сериозна доработка, защото отхвърлят на всеки 13 километра. До...
В първите дни участниците в проучването са показали съсредоточено държание, като не са се отвличали от пътя, без значение доли електронните асистенти работят или не. След месец обаче водачите са започали за махат ръце от кормилото и да иползват мобилните си телефони. Това се отнася най-вече за групата, караща Volvo, която 12 пъти по-често е махала ръце от кормилото, до момента в който електронните системи са работили.
Специалистите вършат извод, че автоматизираните системи за помощ на лидера доста понижават неговата централизация по време на придвижване и по този метод усилват късмет за спешна обстановка на пътя. Съответно, това значи, че асистентите пречат на лидера, а не му оказват помощ, каквато е тяхната цел.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР