Учените от Центъра за регенеративна медицина и изследвания на стволови

...
Учените от Центъра за регенеративна медицина и изследвания на стволови
Коментари Харесай

Разкриха многогодишната загадка на потиснатата женска Х-хромозома

Учените от Центъра за регенеративна медицина и проучвания на стволови кафези към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са разкрили механизма на инактивиране на второто копие на Х-хромозомата при дами, което доста години беше мистерия, излиза наяве от проучване, оповестено в изданието.

Женските бозайници имат две Х-хромозоми, т.е. два набора от полови гени. Тъй като в клетките на мъжките участва единствено една Х-хромозома, поражда обстановка с нееднаквост на равнището на генна експресия, което може да докара до разнообразни аномалии.
Тъмната материя на ДНК
Молекулярни биолози от Института Гладстон са измислили нов метод за разшифроване на ДНК, който ще разреши да се дефинира по какъв начин " тъмната м...

За да не се случва това, съществува механизъм за дозова отплата, когато едната Х-хромозома на женските се потиска напълно. Досега учените не знаят по какъв начин точно протича инактивирането, само че е известно, че изборът на една от двете хромозоми се реализира на инцидентен принцип и значима роля в това играе РНК молекулата Xist.

Xist е нужна за инактивирането на Х-хромозомата в ранните стадии от ембрионалното развиване, освен това тя взаимодейства със стотици други белтъци. Изследователите са считали, че или голям брой копия на Xist напълно покриват целевата хромозома, или РНК-молекулите се местят от ген на ген, карайки ги да „ замлъкнат “.

За да тестват тези хипотези, учените маркирали обособени РНК молекули с флуоресцентни маркери и употребявали микроскопия с ултрависока резолюция, с цел да дефинират точното им местонахождение в хромозомата.
Y-хромозомите пазят от рак?
Международна група учени е открила, че съществува връзка сред загубата на Y-хромозоми в кръвните кафези и по-малката продължителнос...

Оказало се, че Xist се разполага в 50 точки от Х-хромозомата, което е задоволително за изключване (сайлънсинг) на повече от хиляда гена. РНК молекулите притеглят доста профилирани белтъци към хромозомата. Когато ДНК се опакова компактно вследствие на действието на други белтъци (групата Polycomb), всички гени на Х-хромозомата се оказват в непосредствена непосредственост до точките на сайлънсинг. Когато откривателите потиснали белтъците от групата Polycomb, се инактивирали единствено тези райони на X-хромозомата, които се намирали до точките Xist.

Резултатите ще оказват помощ в създаването на нови способи за лекуване на болести, свързани с дозовата отплата. Например реактивирането на Х-хромозомата може да служи като тактика за лекуване на болести като синдром на Рет, който се показва в тежка умствена назадничавост и е обвързван с разновидността на гена МЕСР2 в Х-хромозомата.

 
Самотата вреди на хромозомите
Папагалите жако за прощален път потвърдиха, че общественият стрес се отразява зле на положението на хромозомите. Ако тези много общителни пт...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР