Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране

...
Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране
Коментари Харесай

Първото опитомяване на диви коне се е случило и по нашите земи?

Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране на остатъци от крайбрежието на Китен, а то сподели, че е допустимо нашите земи да се измежду първите в човешката цивилизация, където локалните са опитомявали коне.

Мария Чернева за изседването и новите въпроси, които неговите резултати слагат пред палеонтолозите.

Загадката от Урдовиза към този момент е разгадана. Когато преди 30 години край Китен учените изследват потънало тракийско населено място от бронзовата ера, били удивени от хилядите кости на зубри, тур, мечки, тюлени, белки и коне. Много коне.
Проф. Николай Спасов- дир. на Природонаучен музей, Българска академия на науките: Тука имаше няколкостотин остатъци. Нещо, което по принцип не се случва, защото става дума за диви коне - те са били доста сложен ловджийски обект и взехме решение, че става дума за одомашнени коне.
Но учените са извънредно комплицирани. Какво вършат толкоз коне в планинска и гориста околност. И от по кое време са там - от бронзовата ера или от 19 век, когато наоколо е имало конеферма.

Но едвам в този момент имаха опция за създадат въглеродно датиране. Резултатите от лаборатория в Оксфорд са неоспорими - конете на Урдовиза са от 4 хилядолетие прочие Хр. - извънредно вълнуваща развръзка.
Проф. Николай Спасов: Според днешните показа най-ранните одомашнени коне в света - тези от Бутай Казахстан, а също и от Иран, са почти на тази възраст, може би с 200-300 години по-ранни. Това демонстрира, че популацията живяло по това време по нашето Черноморие към този момент са имали домашни коне и те по някакъв метод са свързани с тези култури.
Разкритието, че тук се намират едни от най-древните опитомени коне, отваря нова мистерия пред археолози и историци. Защо им е било на траките да опитомяват коне в крайбрежно населено място, защо са ги употребявали. За палеозоолозите пък е значимо да открият кои са дивите предшествениците на домашния кон. На помощ идва ДНК разбора.
Проф. Николай Спасов: Това е мястото, от което е взето тестът, от която е изработен палео-ДНК разбор. Плътната част на костта може да запази останки от ДНК верига, които могат да бъдат изследвани и сравнявани със модерни типове.
За задачата мостри на коне и от преди 10 000 години, и от тракийски погребения са изпратени в Япония при проф. Масуда в университета Хокайдо. Той управлява лабораторията с най-голяма база данни за генома на античните породи коне. Изследвания демонстрират недвусмислено - 2 типа прародители на домашния кон.
Какви са били тракийските коне можете да видите и на следващия ден в утринния блок на БНТ1.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР