Учените от Националния здравен институт на САЩпредполагат, че РНК на

...
Учените от Националния здравен институт на САЩпредполагат, че РНК на
Коментари Харесай

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

Учените от Националния здравен институт на САЩпредполагат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появяването на първите признаци на болестта.  Тези данни са показани в проучване, в границите на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с ковид, прекарали болестта с друга степен на тежест.

„ Установихме, че SARS-CoV-2 е необятно публикуван в телата на тези пациенти, които са умряли с безсимптомна или лека форма на болестта, и че реплики на вируса участват в доста тъкани отвън белите дробове в ранните стадии на болестта “, означават откривателите.

Вирусът се задържа за няколко месеца

„ Въпреки необятното разпространяване на SARS-CoV-2 в организма, възпаленията или непосредствената вирусна цитопатология (дегенеративните промени в клетъчните култури) отвън белите дробове бяха изразени едва “, показват учените. „ Нашите данни потвърждават, че SARS-CoV-2 провокира систематична зараза и може да остане в организма в продължение на няколко месеца “, установяват те.

Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували ковид в тежка форма, по-късно страдат от пост-Ковид синдром – дълго време усещат следствията от болестта в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.

Кой е заплашен

от пост-Ковид?

Както към този момент е известно, така наречен пост-Ковид синдром се демонстрира при 10-15 % от инфектираните с ковид. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при дамите и по-възрастните хора.

Учени от Лондонския имперски лицей са събрали данните на към 1,2 милиона консуматори на смарт телефони. Участниците са записвали в приложение информацията за това по кое време са били имунизирани, заразили ли са се по-късно с ковид и какъв брой дълго са усещали пост-Ковид признаци. Както показват откривателите, измежду ваксинираните броят на пациентите с пост-Ковид е бил на половина по-малък, в сравнение с измежду неимунизираните.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg