Учените от НАСА се подготвят за невиждано по размерите си

...
Учените от НАСА се подготвят за невиждано по размерите си
Коментари Харесай

Земята ще има опасно близка среща с астероид през 2029 г.

Учените от НАСА се приготвят за невиждано по размерите си звездно събитие – през 2029 година Земята ще има доста близка среща с метеорит, оповестиха от галактическата организация.

“Апофис ” (гръцкия господ на хаоса) ще премине около планетата ни след 10 години и то единствено на 30 хиляди км. от нас. Това е приблизителното разстояние от нашата планета до спътника ни Луната.

Астероидът е голям – диаметърът му е 340 метра, осведоми Би Ти Ви.

“Апофис ” ще може да се следи с невъоръжено око, като ще се движи толкоз бързо, че ще подмине Луната за към минута. Астероидът ще бъде в най-близката си точка над Атлантическия океан, който ще прекоси за по-малко от час. Първоначално ще наподобява като дребна точка в небето, която бързо ще се доближава към планетата ни.

НАСА към този момент се приготвят за близката среща, която ще даде неповторимата опция да изучим метеорита в огромни елементи от Земята. “Ще следим “Апофис ” с оптични и радарни телескопи. С вторите ще имаме опция да забележим елементи от повърхността му с разлика от едвам няколко метра ”, разясняват от галактическата организация.

Ако траекторията му беше по-различна, голямото галактическо тяло има капацитета да нанесе големи вреди на планетата ни и да заличи човешката цивилизация. От НАСА успокояват, че подобен вид няма. Учените са пресметнали, че шансът планетата ни да бъде заличена от “Апофис ” е 1 на 100 хиляди.

Гравитацията на Земята пък може да аргументи дребни лавини на повърхността на метеорита и евентуално ще промени неговата траектория и метода му на въртене.

“Апофис ” е представител на близо 2000 метеорита, които са избрани от учените като евентуално рискови за планетата ни. Неговото близко наблюдаване ще ни даде повече информация по какъв начин можем да защитим планетата си от предстоящ конфликт с друго галактическо тяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР