Учените, които проучват светилището на нимфите край Хасково, са все

...
Учените, които проучват светилището на нимфите край Хасково, са все
Коментари Харесай

Светилището на нимфите край Хасково разби хорските митове и очакванията на археолозите

Учените, които изследват светилището на нимфите край Хасково, са все по-убедени, че става дума за частно имение на авторитетен тракийски благородник и последователно разплитат мистериите към това място.

Сградата тъкмо пред храма на нимфите би трябвало да е значима и величествена. Каква е тя - въпросът дълго палеше любознанието и на локалните, и учените. Разкопките тук последователно вадят действителността, която разрушава на пух и прахуляк и хорските легенди и упованията на археолозите.

Вече е изрично и несъмнено. Няма амфитеатър, няма красива вила. Това е просто баня. Класическа римска баня.

Намираме се за жалост под истинския под на постройката. Това е част от отоплителната апаратура, от която са непокътнати арки, през които е минавал топлият въздухНе е тъкмо това, което са очаквали всички, споделя доктор Веселка Кацарова, началник на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Местните упорствали, че това е амфитеатър, пък даже и сцена с вход за лъвове.

Има един огромен канал, който пък отводнява нимфеума по посока север към дерето, който е значителен в полза на истината. Тук са си представяли, че отсам са минавали лъвовете, добавя доктор Веселка Кацарова, началник на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Каналът в действителност е величествен, човек елементарно може да се заблуди. Но дъговидните контури на каменните основи заблудили и самите археолози. Смятали, че са част от покрита колонада на първокласна римска вила.

Това е въпросният портик, който обикаля към намерено дворно пространство през което тече …ето това покритото долу в действителност е канала, за който става въпрос, изяснява доктор Веселка Кацарова, началник на археологическите разкопки, НАИМ-БАН.

Прототипът на този вид портици е от сърцето на Римската империя, от столицата има една доста хубава вила. Вила Фарнезина, добавя археологът.

В античен Рим, в който всяко нещо се строи по общоприет проект, подобен портик за баня е необикновен. Но наподобява на локална почва някой е харесал концепцията и я приложил. Това пък евентуално значи, че банята не е била социална, а частна. За притежателя гадаем по надписа в нимфеума.

Още за светилището - гледайте на следващия ден в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира ".

Още от " Новини от предишното " гледайте
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР