Ученикът от гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ Иван Попов донесе

...
Ученикът от гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ Иван Попов донесе
Коментари Харесай

Ученик от Гоце Делчев със сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия

Ученикът от гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „ Яне Сандански “ Иван Попов донесе следващия огромен триумф на българския тим, взел присъединяване в Международната олимпиада по астрономия. Тя се организира предходната седмица в най-големия град на Шри Ланка Коломбо.
Иван Попов завоюва второ място в олимпиадата и се показа най-добре в наблюдателния й кръг. Именно с това заслужи сребърния орден и два тапия – за второто място и за най-хубаво показване, предава сътрудник на
Общо три бяха медалите, с които се завърна тимът ни от влиятелния международен конгрес. Бронзови медали донесоха Явор Йорданов от НПМГ – София и Васил Николов от ПЧМГ – София. Останалите участници от тима са Калина Георгиева от Математическата гимназия във Варна и Георги Божуров от ПМГ – Бургас. Те са били предвождани от учителите Ева Божурова и Даниела Иванова.
„ Аз още не мога да допускам, че завоювах сребърен орден, защото единствено преди година даже и не бях помислил, че ще се класира за интернационална олимпиада. Дори беше изненада за другите участници в националния тим, че има представител на подобен дребен град като Гоце Делчев “, показа през днешния ден пред медиите деветокласникът от ПМГ Иван Попов и даде обещание на идната олимпиада да се завърне със златен орден.
Той се преборил за сребърния орден в състезание с към 90 участници от 19 страни. Впечатление прави, че измежду тях няма представители на страните от Западна Европа и Съединени американски щати.
Възпитаникът на елитното гоцеделчевско школо непосредствено получава и правото да взе участие на идващото издание на форума.
Своята убеденост в триумфа на младия неврокопчанин на идната Международна олимпиада по астрономия изрази и учителката, която подготвила Иван за нея, Карамфилка Патинова – учител по физика и астрономия в учебното заведение.
„ Никога не съм имала съмнение дали да продължим. И за миг не съм се съмнявала в неговите благоприятни условия “, разяснява тя.
Вдъхновени от триумфа на деветокласника родители на възпитаници в Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев дали концепция да се започва акция по събиране на средства за създаване на образователна обсерватория, в която да се организират на практика занимания по астрономия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР