Ученически отдих и спорт (УОС) излезе с позиция след изнесените ...

Ученически отдих и спорт (УОС) излезе с позиция след изнесените

Ученически отдих и спорт отричат обвиненията на МОН

" Ученически отдих и спорт " (УОС) излезе с позиция след изнесените данни от министъра на образованието Николай Денков за източване на милиони с хиляди фиктивни училищен почивки, за които са били подписани контракти.

" Министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен отчет, съгласно който за 4 месеца са установени хиляди фиктивни почивки в базите на " Ученически отдих и спорт ". Министър Денков прави това в нарушаване на закона, съгласно който одитният отчет би трябвало да бъде възложен първо на управлението на сдружението за разискване с право на коментар, преди да се изнасят данните обществено. Това лишава управлението от опцията да реагира навреме и да създадат съответни възражения ", оповестяват в позиция от " Ученически отдих и спорт " ЕАД (УОС).

Според УОС, министър Денков евентуално е измамен, въпреки и неумишлено, защото част от цифрите изрично си противоречат. Ако той в действителност настоява, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи, че за финалните 3 години сдружението не е работило въобще. Ако това е по този начин, къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава, питат от сдружението.

Само за месеците на ръководство на министър Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че инспекторите са имапи някакви подозрения за нарушавания, е трябвало да спрат тези пари, гласи още изказването.

УОС настоява, че настоящето управление е получило ръководството в извънредно тежко финансово положение със отговорности от 2.5 млн. лева, а сега сдружението няма текущи отговорности. В този смисъл офанзивата тъкмо в този миг оценяваме само и единствено като политическа схватка сред опоненти. В противоположен случай би било редно МОН да организира среща с управлението на УОС, да се запознае първо с казусите, в това число и извънредно тежките последици от коронавирус рецесията. До този миг такава среща не е имало за срока на ръководство на министър Денков, поясняват от УОС.

" В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лева опция за отмора в базите на УОС и нанесе на сдружението неприемлив удар посредством откровена нелоялна надпревара. Такова деяние тълкуваме като съзнателно водене на сдружението към банкрут или прям непрофесионализъм. Министър Денков показа, че ще назначи още двама души в управлението на УОС. Ако е правилно изказванието му, че то е в тежко финансово положение, належащо ли е да се дават още 100 000 лева за хонорари, вместо да се вложат в възобновяване на материалната база, пишат още от " Ученически отдих и спорт ".

Обвиненията в документни измами са предположения на министъра и те би трябвало да бъдат доказвани по съответния ред, безапелационни са от " Ученически отдих и спорт " като уточняват, че към момента не разполагат, с одитния отчет и очакват той да им бъде възложен. И добавят, че откакто се срещнат със наличието му, ще го разясняват обществено пред медиите. 

Източник: manager.bg