Учени за пръв път се опитаха да направят триизмерна възстановка

...
Учени за пръв път се опитаха да направят триизмерна възстановка
Коментари Харесай

Погледнаха в мозъка на неандерталеца

Учени за пръв път се пробваха да създадат триизмерна възстановка на мозъка на неандерталец , съобщи Франс прес. Това може да способства да се опознае по-добре този отдалечен " братовчед " на индивида, въпреки да не разкрива загадката, обвързвана с изгубването му от лицето на планетата.
 
„ Опитите да се направи триизмерна възстановка на мозък навътре в фосилизиран череп са нещо ново “, съобщи един от създателите на проучването Наомичи Огихара от университета Кейо в Япония. Според него проучването смесва физическа антропология, механично инженерство и невронауки.
 
Scientists set eyes on virtual Neanderthal 'brain'
— FRANCE 24 (@FRANCE24)
За да създадат възстановката, учените основали к омпютърен модел въз основа на данни от проучвания с ядреномагнитен резонанс , обхванали близо 1200 души. Така бил основан модел на мозъка на средностатистическия представител на Хомо сапиенс през 21-ви век.
 
Впоследствие т ози вид мозък по дигитален път бил " деформиран ", с цел да придобие формата на фосилизирани черепи на неандерталци и антични представители на Хомо сапиенс.

" Толкова сме надалеч от опознаването на мозъка на праисторическия човек, че всички дребни спомагателни стадии са от изгода ", разясни палеоантропологът Антоан Балзо от Музея на индивида в Париж.
 
Scientists set eyes on virtual Neanderthal 'brain'
— Dunya News (@DunyaNews)
Възстановката посочила, че Хомо сапиенс има разнообразни морфологични особености на мозъка, по-специално дребният му мозък е с по-големи размери.
 
" Съществували са действителни морфологични разлики сред мозъците на неандерталеца и Хомо сапиенс и това е могло до докара до разлики в когнитивните и обществените качества - означи Огихара. - Различията може да са били дребни. Но даже дребни разлики могат да се окажат значими, когато става въпрос за естествения асортимент. "
 
Scientists say Neanderthals were killed off as they lacked key part of the human brain
— Daily Mail Online (@MailOnline) Резултатите от проучването са оповестени в Scientific Reports.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР