Учени в китайския град Ухан, които изследват произхода на новия

...
Учени в китайския град Ухан, които изследват произхода на новия
Коментари Харесай

Коронавирусът не идва от змия, а от прилепи

Учени в китайския град Ухан, които изследват произхода на новия ковид, са безапелационни, че произходът му не може да бъде свързван със змия, предава ТАСС.

Според някои догатки, вирусът е мутирал в тялото на змия, която е била предлагана на пазара в Ухан, а оттова е попаднал в тялото на човек.

Според учените, които изследват болестта, коронавирусът най-вероятно е прескочил у индивида от прилеп.

Коронавирусът, който предизвиква китайската вирусна пневмония, в 96% е сходен на вируса на SARS, излъчен от прилепи. Заразата взе стотици жертви преди повече от 17 години в Китай.

До извода за прилепите са стигнали специалистите от института по вирусология на Ухан, които разгласиха своето научно изобретение в BioRxiv.

Преди дни други учени оповестиха свое изобретение, съгласно което змиите китайски крайт и китайска кобра може да са истинският източник на новооткрития ковид. Изследването им даже беше представено от Си Ен Ен.

Крайтът (Bungarus multicinctus), прочут още като тайвански крайт или китайски крайт, е мощно токсичен тип змия, срещана в огромна част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия. Името ковид идва от неговата форма, която прилича корона или безоблачен ореол, когато се изобразява благодарение на електронен микроскоп.

Предишната доктрина за вируса и змията като притежател на болестта беше разкритикувано от вирусолози от цялостен ​​свят, представени от списание Nature.

Според изобретение на американски висусолози, обаче, змиите въобще не могат да понесат 2019-nCoV, и краят им бързо би бил летален.

Съответно, бозайникът е най-вероятният преносител на вируса, счита Цуи Джи – откривател на новия ковид в Ухан. През 2017 година той изследва вируси, свързани с патогена на SARS, които бяха излъчени от прилепи в пещера в китайската провинция Юнан.

Джи отбелязва, че както вирусът на SARS, по този начин и причинителят на китайската вирусна пневмония принадлежат към една подгрупа – бетакоронавируси. Проучвания през 2002-2003 година демонстрират, че огнището на SARS е обвързвано единствено с бозайници. „ Със сигурност 2019-nCoV се носи от бозайници “, заключава Джи.

Епидемията от незнайна вирусна пневмония стартира в китайския град Ухан на 12 декември 2019 година До 7 януари китайските учени откриха, че заболяването предизвиква нов тип ковид – 2019-nCoV.

До момента е известно, че 41 души са умряли от болестта.

За да предотвратят други случаи на заболяване, учените се пробват да открият по какъв начин тъкмо вирусът е попаднал в човешкото тяло. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР