Учени установиха, че причината за увеличаване на вярващите в псевдонаучната

...
Учени установиха, че причината за увеличаване на вярващите в псевдонаучната
Коментари Харесай

Учени установиха, че Youtube е виновен за разцвета на вярването, че Земята е плоска

Учени откриха, че повода за увеличение на вярващите в псевдонаучната доктрина за плоска Земя е  логаритъмът на Youtube. Водещият създател на проучването е проф. Ашли Ландръм, а резултатите бяха показани на годишната конференция на Американската асоциация за напредъка на науката във Вашингтон Държавна сигурност. 

Изследователите са посетили два симпозиума на плоскоземци – през 2017 в Северна Каролина и през 2018 в Колорадо. Те са интервюирали общо 30 плоскоземеца. Общо 29 от тях са споделили, че са повярвали в плоската земя откакто са гледали клипчета в Youtube. Единственият, който споделил, че не употребява Youtube, въпреки всичко споделил, че се е захласнал по лъжетеорията откакто неговата щерка и шурей са гледали тайни клипчета. 

Учените също по този начин открили, че множеството от тях са се интересували от други конспирации и преди – за атентатите на 11-ти септември, дали НАСА са пратили хора на Луната. Алгоритъмът на Youtube автоматизирано предложил и клипове за плоска земя. 

Алгоритмите на обществените мрежи от дълго време подлежат на рецензия. Най-общо казано, обществените мрежи печелят посредством таргетирана реклама. Хората търсят видеоклипове съгласно техните ползи, а ползата на Youtube е да предложи автоматизирано други клипове със сходно наличие, с цел да може потребителят да остане повече време в уеб страницата и да цъка на рекламите – надлежно компанията да печели. Така в случай че даден консуматор се интересува от обещано подмолно клипче, на него ще бъде препоръчано идващото подмолно клипче, по-късно следващото… и по този начин потребителят стои в един информативен балон. При това балон с лъжлива информация. 

Гийом Шасло, експерт по изкуствен интелект и някогашен служащ в Google, споделя за фрапантен случай. Брайън, негов другар, изпада в меланхолия откакто татко му умира в злополука с мотор. В опит да се измъкне от депресията той стартира да гледа клипове в Youtube – конспирации, плоска земя, извънземни. Брайън стопира да върви на работа, да се вижда с другари и към този момент не желае да има деца. Жена му го поддържа, а той гледа по през целия ден Youtube. За неговите родители, другари и семейство историята е съкрушаваща, само че от позиция на изкуствения разсъдък на Youtube той е като джакпот и голям източник на облага.

От Гугъл признават, че проблем съществува. На 29-ти януари тази година компанията заяви, че стартира работа по намаляването на популяризацията на тези видеоклипове в Youtube, характерно предопределени да дезинформират и да популяризират псевдонаука. Поименно са посочени теории за чудотворни медикаменти, плоската земя и тайната доктрина за 11-ти септември. Клиповете няма да се трият, само че промотирането им ще бъде мощно лимитирано. 

Промяната първо ще бъде внедрена за потребителите на Youtube в Съединени американски щати, а по-нататък – и в други страни. 

Снимка на Земята, направена от автоматизираната междупланетна станция на НАСА DSCOVR на 16-ти юни 2017 година Вярващите в тайната доктрина, че Земята е плоска, считат, че сходни фотоси са подправени и са компютърно генерирани. Photo credit: NASA/DSCOVR-EPIC


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР