Учени установиха, че изкуственият подсладител с търговското название Truvia значително

...
Учени установиха, че изкуственият подсладител с търговското название Truvia значително
Коментари Харесай

Как изкуствен подсладител може да послужи за инсектицид

Учени откриха, че изкуственият подсладител с комерсиалното наименование Truvia доста съкратява живота на плодовата мушица дрозофила или с други думи - на винарките . Това им дава известно съображение да предположат, че подсладителят може да се употребява като безвреден за хората инсектицид .

Откритието в началото е направено в домашния условия от професора по биология Даниел Маренда и неговият тогава 14-годишен наследник - Саймън Кашок-Маренда. Те хранили няколко обособени групи мушици с пет разнообразни подсладителя , с цел да видят дали това ще има някакъв резултат върху тях. Така открили, че мушиците, хранени с разнообразни от Truvia подсладители живеели сред 38 и 51 дни, до момента в който другите оцелявали едвам приблизително 5,8 дни.

Следващият стадий от изследването целял да се откри коя от съставките на този подсладител е виновна за гибелта на дрозофилите. Този стадий се осъществил в лабораторията на професор Маренда и открил, че повода е вещество, наречено еритриол .
 Снимка 442699

Еритриолът подтиква рецепторите за сладко върху езика ни, като в същото време не се употребява от клетките на организма ни и напуща тялото ни с урината. Това прави калорийното наличие на подсладителя на практика нулево . Изследванията за сигурността на еритриола демонстрират, че той не е отровен за пробните животни даже в дълготраен проект.

Освен това, учените открили, че мушиците употребяват два пъти повече еритриол, в сравнение с елементарна захароза, когато им бил възложен избор. Това значи, че веществото, което ги убива в същото време може да послужи и за стръв .
 Снимка 442701

Сред вероятните аргументи за токсичността на веществото при мушиците е то да блокира абсорбирането на хранителни субстанции или да нарушава способността на тези инсекти да се движат. Установено е, че еритриолът е отровен и за още няколко типа мухи, в това число домашната. За страдание скорошни изследвания демонстрират, че веществото може да има отрицателен резултат и върху някои селскостопански култури, като доматите и царевицата. А едно от условията за използването на обещано вещество като инсектицид, е то да има безпристрастен или даже позитивен резултат върху растенията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР