Учени успяха да разчетат любовно писмо, написано от неизвестен войник

...
Учени успяха да разчетат любовно писмо, написано от неизвестен войник
Коментари Харесай

Разчетоха любовно писмо от торпилиран преди 80 г. кораб

Учени съумяха да разчетат любовно писмо, написано от незнаен боец през Втората международна война и превозено с товарния транспортен съд SS Gairsoppa, торпилиран от немска подводница на 16 февруари 1941 година край крайбрежията на Ирландия, заяви Irish Times. От 86-те членове на екипажа оцелява единствено един.

Писмото, адресирано до жена на име Ирис, е едно от 717-те писма, натоварени на SS Gairsoppa, които в никакъв случай не са доставени до получателите.

" Грижи се за себе си, обич моя, освен поради себе си, само че и поради мен...Представи си устните ми върху твоите, а ръцете ми към теб...и да се надяваме, че тази ужасна война ще завърши скоро ", написа незнайният боец, основан в региона на Вазиристан, който през днешния ден е част от Пакистан.

 Снимка: Postal Museum

Любовното му обръщение е изпратено и качено на товарния транспортен съд SS Gairsoppa, който потегля по пътя си от Калкута до Ливърпул. На борда обаче е имало и пратка сребро за английското държавно управление. Край крайбрежията на Ирландия обаче корабът е торпилиран от немска подводница и потъва на 5 километра дълбочина в Атлантическия океан.

През 2011 година американска компания, наета от английското държавно управление, открива останките на кораба и съумява да извади 100 тона сребро, а дружно с него и стотиците писма, останали съвсем непокътнати в трюма под тонове пощенски чували.

" В анаеробна среда, корозията се забавя изцяло. А и защото пощенските чували са били доста и насъбрани един върху различен, писмата, които са били в центъра на този товар са оживели. Над 700 писма ", изяснява реставраторът Елени Кациани.

Голяма част от по-пълните писма, оживели 80 години под водата, са показани в галерия на Британския пощенски музей.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР